Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

 

Vårt svenska glas är beundrat och berömt över hela världen, och det mesta tillverkas i de, djupa småländska skogarna. Fin, smält sand förvandlas i mästares händer till fantastiska konst- och bruksföremål.

Tekniken är urgammal, den användes redan av egyptierna för runt 4 000 år sedan, men det var inte förrän på 1500-talet som den proffesionella tillverkningen kom igång i Sverige. Snart kom man underfund med att smålands rika skogar kunde förse glasugnarna med en tillräcklig mängd ved, och år 1742 kom glastillverkningen igång i Kosta.

 

Numera är de flesta glasbruken öppna dagligen för besökare. Här kan man på plats uppleva hur glaset blåses fram av erfarna glasblåsare. Det krävs minst tio år som lärling innan man börja behärska denna svåra konst. Dessa hantverkare är oersättliga, men lika viktiga i processen är förstås de designers som tar fram själva förebilden till glasföremålen.

Det är glasblåsarna tillsammans med de som designar som formar varje glasbruks identitet, för alla dessa har sin speciella linje och stil. Oftast kan man handla glaset direkt på plats i brukets butik, och som regel till mycket förmånliga priser. Här finns ibland också möjlighet att se specialutställningar av de finaste och mest spektakulära föremålen.

Bilder: GlasriketOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide US


 

Annonser