Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Picture 4.jpgKronobergs slottsruin ligger i den urgamla bygden Värend, och här hade biskoparna i Växjö redan under medeltiden en gård. Långt tillbaka kallades platsen för Tjuthyrby, men någon gång under 1300-talet fick den namnet Kronobiergh. Det var på den ö i Helgasjön där slottsruinen ligger som biskoparna drog sig tillbaka under orostider. Man vet inte riktigt när ön befästes, men troligtvis var det under den tid då biskoparna höll till här som trähus byggdes, för att så småningom bytas ut mot mera säkra stenhus. Under mitten av 1400-talet uppfördes av biskoparna fasta stenhus här och senare omgavs ön av ett bålverk av ekstockar. Så snart detta var färdigställt kom danskarna och förstörde alltsammans. Vissa delar av detta fäste kan man dock fortfarande urskilja, och man tror att den intilliggande Stallholmen även den var befäst med en förborg. Så här tidigt utgjorde dessa två öar nämligen en enda ö, och det var på Stallholmen man förmodligen förlade små ekonomibyggnader.

Picture 1.jpg Picture 2.jpg Picture 3.jpg
Efter danskarnas härjningar återuppfördes fästet raskt, och år 1527 tvingades den katolske biskopen Ingemar Brodersson överlämna ägorna till Gustav Vasa. Men redan drygt tio år senare, under Dackefejden, intog upprorsmännen Kronoberg. År 1542 firade t o m Nils Dacke jul här. När Dackefejden nått sitt slut, beslöt Gustav Vasa att utföra betydande utbyggnationer av Kronoberg. En dansk vallmästare beordrades hit, och bönder och knektar användes som arbetsfolk. Det är under denna tid som vallgraven skapas, och på så sätt blev Stallholmen och Slottsholmen två separata öar. Under utbyggandet utgicks ifrån och användes i högsta möjliga grad de befintliga byggnader som kvarstod från de tidigare borgarna, och ur alltsammans växte den under 1500-talet i Norden så populära fyrlängade borgen. Men Gustav Vasa fick aldrig se borgen i fullständigt skick, den lämnades halvfärdig.

Picture 8.jpg
1558 övergick Kronoberg till tronföljaren Erik XIV, och senare till en fransman, men det var inte förrän under Johan III som arbetet med slottet fotsatte. Johan III ville avsluta Gustav Vasas arbete, och meningen var att Kronoberg tillsammans med Kalmar, Jönköping och Älvsbors fästningar skulle forma rikets försvar mot söder. Hudvikten av energin lades på just försvarsfunktionen, men det sparades ändå inte på stora salar och andra viktiga representationskrav. Särskilt mycket om inredning och utseende inomhus vet man inte, men man tror idag att det var en relativt återhållsam interiör med väggfasta bänkar och dylikt som mötte dåtidens besökare. Men denna borg var ett litet samhälle för sig, och även fastlandet utnyttjades för att rymma alla byggnader och funktioner som krävdes.

Picture 5.jpgEfter Johan III tid hände inte mycket med Kronoberg, men år 1612 fick slottet för sista gången fungera som försvar mot danskarna. Efter detta hade Kronoberg spelat ut sin roll, och slottet fick gradvis förfalla under flera hundra år. Det var inte förrän under 1900-talet som man insåg förlusten i att låta denna historiska plats förfalla fullständigt, och omfattande röjningar, restaureringar och konserveringar har sedan utförts, och idag räknas Kronobergs slottsruin som en av Sveriges bäst bevarade renässansruiner. Ruinen ägs av Riksantikvarieämbetet men förvaltas av Smålands museum.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser