Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Sweden 4.jpgStrax söder om Växjö, i Östra Torsås socken, ligger Ingelstad samhälle. Där hittar man Smålands i särklass märkligaste fornlämning, Inglinge hög, som är en av de största i Sverige. Inglinge hög består av ett gravfält med högar, stensättningar och skeppssättningar, resta någon gång under tiden 400-1000 e Kr. Detta innebär den yngre järnåldern, och man tror att Kung Inge, anfadern till Sveriges äldsta Konungasläkt, Ynglingaätten, ligger begravd under den största högen. På denna ligger en stor sten med ett dekorerat stenklot.

 

Sweden 8.jpgNuvarande Östra Torsås Kyrka ersatte i mitten av 1800-talet den romanska stenkyrka som troligtvis stått där sedan mitten av 1300-talet. Den nya kyrkan har sedan dess genomgått ett flertal renoveringar och förändringar, och den största skedde 1934 då hela yttertaket koppartäcktes, nytt golv lades in och en hel rad andra förändringar genomfördes.

Sweden 9.jpgBland det man lägger särskilt märke vid inne i kyrkan är altartavlan som anses vara ett av de bästa verken som Ludvig Frid utförde, och som föreställer Kristi uppståndelse. Den är för övrigt en kopia av Westins tavla som finns i Kungsholms kyrka i Stockholm. Takmålningarna tillkom på förslag av Leon Lindh år 1896, och utgörs av en mängd kristna symboler längs de södra och norra väggarna. Den nuvarande dopfunten är gjord utav ek, medan den gamla från år 1701 finns att beskåda på Smålands museum. Ljusbäraren, formgiven av Mats Johansson, skänktes av Ingelstadskören vid dess 50-års jubileum 1987. Vill man följa kykans prästhistoria ända tillbaks till år 1542, ska man betrakta den förteckning som kallas Sieres pastorum, där dessa finns nedtecknade.

Sweden 7.jpg
Sweden 10.jpgOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser