Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Skruf

Skruf grundades 1897 och drivs idag av fyra skickliga glasblåsare som väl förvaltar svenska glastillverkningstraditioner. De är dessutom hovleverantörer till kungahuset. Här hittar man bland annat Ingegerd Råmans sparsamma men stilfulla och tidlösa alster, som t ex i de utsökt enkla glasen Cognac. Hennes glas finns på bland annat Sveriges riksdag och på de svenska ambassaderna runt om i världen. Och det var just Ingegerd Råman som det svenska kungaparet valde när en ny gåva, Kungaskålen, skulle designas. Allt är handgjort, från blåsning av glaset till dekorering i färg. Här finns dessutom ett museum som visar glas från brukets alla epoker samt en glasbod.
På bilden "Humla" design Eva-Lena Martinson

Rosdala

Rosdala glasbruk är speciellt på så sätt att här endast tillverkas belysningsglas av olika slag. Bruket är det enda kvarvarande inom denna tillverkning i Sverige. I muséet kan man se hur glastillverkningen gick till förr, och här finns tusentals modeller bevarade från de senaste hundra åren. Så om du har en lampa från sekelskiftet som behöver en ny skärm, är chansen stor att du hittar den just här. Rosdalas mest kända modell är den så kallade Strindbergslampan som började tillverkas i början av nittonhundratalet. En annan välkänd typ är den runda kupa som de flesta av oss har hemma i badrummet. Förutom museum finns här även en butik.

Johansfors

På Johansfors finns ett helt unikt glasmuseum. Här kan du inte bara se de konstföremål i glas som prydde hemmen under nittonhundratalets början och Glasrikets största samling av kristallpjäser, utan också de glas som Boris Jeltsin specialbeställde från Johansfors till den ryska Duman. Men här tillverkas dessutom en helt annan typ av glas, färgglada och fantasifulla konstföremål av bland annat Ardy Strüwer och så Astrakan äpplet som är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrande Kristinas minnen av Sverige. Här finns också en glasshop.
På bilden "Astrakan äpple"

SEA

SEA Glasbruk öppnade 1956, och bland dess formgivare märks Björn Ramél, Rune Strand, Renate Stock, Lena Engman och Göran Anneborg. De flesta av dessa har tidigare även arbetat i andra material såsom textil, trä och industridesign. Tillverkningen här inriktar sig främst på prydnadsglas och presentartiklar, ofta med praktisk funktion, t ex vackra köksföremål såsom kryddkvarnar. Men här görs även stämningsfulla fotogenlampor som Raindrops. SEA är ISO-9001 certifierat, och tillverkar ofta av återvunnet glas från exempelvis bildskärmar och glaskross.

Bilder: GlasriketOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser