Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Det finns fler än tjugo glasbruk i Kronobergs och Kalmar län i Småland och de är alla öppna för besökare. Några av de mest kända är Kosta, Boda, Orrefors, Skruf, Bergdala, Johansfors och Sandvik, och här får du veta lite mer om några av dem.

Kosta Boda

Kosta Boda är ett av de absolut ledande glasföretagen i världen. Bland dess föremål märks främst kristallföremål, glasserviser och konstglas, och de är kända för nyskapande och hög kvalité.

Några av de främsta formgivarna här är Monica Backström, Anna Ehrner, Kjell Engman, Gunnel Sahlin, Ann Wåhlström och Göran Wärff, och de designar det konst- och bruksglas som produceras på Kosta, Boda och Åforsbruket, där det kända formgivarparet Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien arbetar. Det är dessa designers som tillsammans med hantverkarna i ett intimt samarbete ligger bakom den enormt höga kvalité som varumärket Kosta Boda står för. Dessa föremål visas på utställningar över hela världen. Allt är handgjort precis som när Kosta grundades år 1742, men numera i kombination med modern teknik. Alstren kan man bland annat se i muséet och i Utställningshallen, och de kan inhandlas i bruksbutiken.

Vid ett besök i hyttan har man möjlighet att se de skickliga glasblåsarna i arbete, och under vissa tider också hur glasmålning och gravering går till. Vill man lära sig mer om glastillverkningens ädla konst kan man följa med på en kostnadsfri guidad tur.

Orrefors

Orrefors ingår tillsammans med Sandvik, Kosta, Boda och Åfors i koncernen Orrefors Kosta Boda AB. Orrefors glasbruk grundades 1898, och firade således nyligen 100-års jubileum. De är kända för sin helkristall och sin unika och distinkta form som är enormt mångsidig, och de har ofta brutit ny mark med nya glastekniker. På bilden: "Djävulsglas" design Gunnar Cyrén

Några av de konstglastekniker som utvecklats här är Graal, Ariel, Ravenna och Kraka, skapade av bland annat av formgivare som Simon Gate och Edward Hald. Lena Bergström, Martti Rytkönen, Erika Lagerbielke och Per B Sundberg är några av dagens främsta sådana. Vid besök kan man se Orrefors Museum och Utställningshall där både historiskt Orreforsglas och aktuella utställningar visas. Även här i Orrefors och Hovmantorp kan man se Glasblåsning, och Bruksbutiker finns i Orrefors, Hovmantorp och Strömbergshyttan. Orrefors har även ett Värdshus.

Bilder: Glasriket

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser