Sevärdheter  Sida 1  Sida 2  Sida 3  Domkyrkan  Evedal  Slottsruinen  Inglinge  Glasriket

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

 

Men Glasriket är ju mer än just glas. Eftersom de flesta glasbruken är koncentrerade kring Kosta, arrangeras temaresor hit för turister från hela världen. Och då måste det ju finnas tillgång till mat och dryck...

Hyttsill

Traditionen Hyttsill är inte ny. Redan på 1700-talet samlades ofta de lokala byborna för att ta del av värmen från glasugnarna. Men ugnarna var inte bra värmekällor, de var dessutom idealiska för matlagning. Idag är Hyttsill en riktigt festlig kulinarisk tillställning där det serveras en rad delikatesser. Bland godsakerna märks förstås urvattnad saltsill, ofta stekt på det gamla sättet i kylröret där glaset i vanliga fall långsamt får svalna. Men även knaperstekta småländska isterband, bakad potatis, stekt fläsk, smör och bröd och så naturligtvis iskall skummande öl och nubbe att njuta till. Till efterrätt lämpligen småländsk ostkaka med jordgubbssylt. Ofta akompanjeras måltiden av trubadur, och man får också sig lite lärdom till livs av glasblåsare som berättar om sin yrkeskonst. Hyttsill arrangeras regelbundet hela somrarna, men även på beställning för lite större grupper under resten av året.

 

Musik i Glasriket

Musik i Glasriket återkommer varje år med ett fantastiskt artistuppbåd. Under nio dagar bjuds ett späckat schema med kammarmusik, jazz, opera, blåsmusik, körmusik och mycket mer. Konserterna hålls både utomhus och i hyttan, utställningen och i smedjan. Här kan man möta mästarna inom tonkonsten och glaskonsten på ett enda ställe i världen! Musiken strömmar från Orrefors, Kosta, Boda, Älghult, Målerås, Åfors, Hovmantorp, Bergdala och Pukeberg, men även från Stenstugan och medeltidskyrkan, från Äppelträdgården, från Duvemåla hage, Ljuders kyrka och Korpamoen.

Bilder: GlasriketOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser