Sevärdheter  Bilder Västerås  Bilder Domkyrkan

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

 

Västerås var i början av 1000-talet en av Sveriges absolut största städer. Orsaken till att staden växte så den närmaste tiden berodde på att Västerås kom att fungera som en av de viktigaste utskeppningshamnarna för järn och koppar från Bergslagen.

Sedemera när man hittade silver i Sala-gruva på 1500-talet kom även denna att fraktas över Västerås. Nästa storhetstid för Västerås kom vid industrialiseringen vid slutet av 1800-talet. Ett turbinhus uppfördes vid denna tiden vid Svartån, vilken sedemera kom att vara en av de bidragande orsakerna till att ASEA etablerade sig i staden.

Under efterkrigstiden efter 2:a värlskriget så startade industrin i Västerås att effektivt rekrytera utländsk arbetskraft i stora mängder. Ibland skedde detta genom att man helt enkelt åkte ner i Europa med tomma bussar och lastade dem fulla med blivande arbetare. Idag har Västerås inte samma storlek på befolkningen i jämförelse med andra städer som man hade vid "storhetstiden". Dock är Västerås med sina 125 000 invånare idag Sveriges sjätte största stad - en stad som idag är mycket välmående och där människorna trivs att leva.

Sevärdheter i Västeråsområdet

Domkyrkan: Kyrkans äldsta delar härstammar från tidigt 1200-tal, men som med alla kyrkor har ett stort antal utbygnader skett sedan dess uppförande. Bland dessa kan man skåda altarskåpet från år 1516, dopfunten samt Erik XIV:s sarkofag, som tillhör den mest kända delen i domkyrkan.

Kyrkbacken tillhör en av de mesta kända delarna av Västerås stad. "Gamla stan" som den kallas i Västerås bär med sig byggnader från 1700-talet vilket ger oss en inblick i hur det var att bo här för flera sekel sedan. För tillfället är kyrkbacken ett populärt område för konstnärer av olika slag.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser