Sevärdheter  Slottet  Kulturstad  I omgivningen  Bilder 1  Bilder 2

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Vadstena Slott

Det var vid Gustav Vasas tid på tronen som det beslutades att en försvarsanläggning skulle byggas här, och 1545 påbörjades byggnadsarbetena. Men bara tio år senare ändrades planerna, och man beslöt att det var ett slott som skulle byggas istället. Här kom Gustav Vasa att ingå sitt giftermål med Katarina Stenbock år 1552, och hans son Magnus och andra kungligheter bodde här tidvis.

Under 1700-talet upphörde slottet att vara kunglig bostad, och det förföll under långa perioder och användes bl a som magasin och fabrik. Under senare år har dock rivna delar av slottet återuppförts och restaurerats, och kommit till användning bl a för turistbyrån som har sina lokaler här, och man vill försöka återskapa det slott som en gång var i all dess glans.

Idag kan man t ex se utställningar och höra operaföreställningar här, och sommartid ges konserter på borggården. Slottskyrkan används fortfarande för gudstjänster, och brukas ofta som konsertlokal, eftersom den har en unik akustik och dessutom en fantastisk interiör.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser