Sevärdheter  Universitetsstaden  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Universitetsstaden Uppsala

Uppsala Evenemang musik nöje

Universitetsstaden Uppsala har mycket att erbjuda för den vetenskaps och historie-intresserade. Ta in på ett centralt Uppsala hotell och inled din vistelse med en promenad i stadskärnan.

Uppsala känns som en charmig småstad, trots att det är Sveriges fjärde största stad. Fyrisån, domkyrkan, universitetet och slottet ligger alla på gångavstånd från varann.

Uppsala universitet grundades 1477 och är Nordens äldsta universitet. I området kring domkyrkan ligger flera universitetsbyggnader, bland annat Gustavianum från 1622, en av de äldsta universitesbyggnaderna som fortfarande används. I Gustavianum ingår även Olof Rudbecks anatomiska teater (Theatrum anatomicum). Den anatomiska teatern är inhyst i en stor, uppstickande kupol på taket av byggnaden, vilket gav bra ljusförhållanden åt dissektionerna man utförde där. Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva är en imposant byggnad på krönet av Carolinabacken. I samlingarna finns Silverbibeln, en evangeliebok från 500-talet som under 1600-talet ingick i Drottning Kristinas personliga bibliotek, och flera andra värdefulla handskrifter. Fortsätter man genom Engelska parken bakom Carolina Rediviva kommer man till de moderna universitetsbyggnaderna för humaniora.

Sen efterkrigstiden har antalet studenter vid universitetet mångdubblats. Idag läser runt 24 000 studenter och forskare här.

Att Uppsala är en studentstad märks på de olika nationshusen runt om i staden. Västgöta nations nationshus från 1604 är det äldsta. Det ligger vid Fyrisån och är ett av få hus som inte förstördes i stadsbranden 1702. Norrlands nation har det största nationshuset, en vacker byggnad på Västra Ågatan och är också den största nationen. Den årliga höjdpunkten för Uppsalas studenter är Valborg. Som besökare i staden kan man själv ta del i festligheterna genom att bevittna forsränningen nerför Fyrisån på förmiddagen och körsång i Engelska Parken efter det. Uppsala Universitet har associerats med en lång rad vetenskapsmän och politiker genom åren. En av de mer välkända är Carl von Linné som blev medicinprofessor här år 1741. Linné Uppsala anknytning har lämnat många spår i staden. Den botaniska trädgården nedanför slottet är härlig att strosa runt i, här finns en barockträdgård och ett tvåhundraårigt orangeri. Den som är mer intresserad av växter och Linné liv kan besöka Linnéträdgården i centrala Uppsala och Linnés Hammarby utanför staden. Trädgården är uppbyggd efter hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet och här finns också Linnémuseet, inrymt i Carl von Linnés tidigare bostadshus. 1700-talsgården Linnés Hammarby var Carl von Linnés sommarbostad och ligger cirka en mil från staden. Inredningen är bevarad från Linnés tid, och kring huset finns en lummig park med växter odlade av Linné. Här kan du passa på att äta lunch eller fika.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser