Sevärdheter  I omgivningen

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.



Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 



Sweden.se
Picture 1.jpgIngen är riktigt säker på hur gammal Uddevalla är, men man har bestämt att sätta Uddevallas födelseår till 1498 eftersom det var då som kung Hans skrev privilegiebrevet till staden, och staden firade således 500-års jubileum 1998. Men långt innan dess fungerade stadens placering länge som handelsplats där människor samlades för att byta och sälja varor som fiskades och tillverkades i bygden. Platsen kallades på den tiden Oddewald och med tiden började människor också bosätta sig här, och det blev en typisk hantverkar- och köpmannastad. Det var inte förrän år 1658 när staden flyttade något närmare Bäveån som den fick sitt nuvarande namn Uddevalla. Det var också då som staden blev svensk efter att ha varit i Dansk ägo sedan grundandet.

Picture 2.jpg
Med 1700-talet kom en expansiv tid för Uddevalla, och den blev snart en av de viktigaste exportstäderna i landet inom bl.a. plank och järn. Här byggdes också en stor del av de segelfartyg som seglade under Sveriges flagga, och skeppsvarvet hade stor betydelse långt in på nittonhundratalet.

Picture 6.jpgOckså fisket kom att betyda mycket för näringen i området. Blomstringstiden fortsatte, men år 1806 drabbades staden av en ödesdiger brand som ödelade hela bebyggelsen. Allt fick byggas upp på nytt, och därför är alla synliga spår från tiden före branden helt utplånade med undantag av två byggnader.

Picture 3.jpg Picture 4.jpg Picture 7.jpg
Picture 5.jpg
På Bohusläns Museum i inre hamnen i centrala Uddevalla kan man närmare fördjupa sig i Uddevallas händelserika historia. Vill man koncentrera sig på stadens militära och politiska historia från medeltid fram till idag bör man besöka Bohusläns Försvarsmuseum.



Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser