Sevärdheter  Sevärdheter  Alnö  Norra Berget  Merlo Slott  Spikarna

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Merlo slott

I Timrå ligger Merlo slott, en vacker byggnad från 1880-talet som idag tjänar som SCA:s centralarkiv. Merlo slott uppfördes 1883-1885 efter den tyskfödde Fredrik Bünsows önskemål. Bünsow arbetade inom trävaruhandeln och flyttade från Tyskland till Sundsvall på 1840-talet. Merlo slott byggdes endast för att tjäna som sommarbostad åt den mäktige Bünsow, och gjorde det också fram till hans död 1897.

1924 köpte SCA Merlo slott och detta kom att fungera som åretruntbostad för bolagschefer. Här har direktörer för Skönviks AB, Sundsvallsbolagen och SCA bott 1925-1951.

 

Hösten 1951 hade dock Merlo fullbordat sina dagar som bostad. I brist på andra lokaler flyttade bolagen in sina arkivalier hit och föreslog att byggnaden skulle användas som centralarkiv. Detta accepterades av bolagsledningen och sedan dess har detta slott använts som SCA:s arkiv även om man till stor del har bevarat byggnadens ursprungliga utseende. 

Merlo slott är en oerhört vacker byggnad som blivit väl omhändertagen. Trots alla bokhyllor och skåp med dokument så finns det fortfarande många salar och rum som behållit sin forna tjusning, och det fina slottet är väl värt ett besök.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser