Sevärdheter  Sevärdheter  Alnö  Norra Berget  Merlo Slott  Spikarna

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se


Alnö gamla kyrka

Innanför kyrkogårdsmuren av ojämna men skickligt lagda stenar och grindar med två vita stolpar står den romanska gråstenskyrkan, lika vitputsad som den antagligen var när den invigdes för snart 800 år sedan.
Alnös gamla kyrka ligger i en medelpadsk idyll med anor från 400-talet där ängen kan ha varit en samlings- och kultplats. 

 

 


Byggde sin kyrka 

Alnöbönderna, som i likhet med folk i andra socknar i det nykristnande Sverige, byggde själva sin kyrka. De skapade kyrkan i den romanska stil som följde kristendomens spridning i Europa, liten och enkel, men välproportionerad och med rundbågar precis som katedralerna. 

Invigdes på 1200-talet
Kring sekelskiftet 1200 invigdes kyrkan. Den var då något enklare än den är nu, för på 1400-talet valvslogs den och dekorerades och senare utökades den med inventarier.

 

Inredning från olika sekel
Att gå in i Alnögamla kyrka är som att resa tillbaka i tiden. När ögonen vant sig vid den dunkla belysningen framträder trägolvet, de trånga bänkarna med 1650-talets korpyramider på de främsta, altarskåpet från 1400-talet, 1700-talets bukiga altarrund med broderade brudpallar, 1650-talets predikstol i Vasarenässans som tränger in på altaret, träskulpturer från 1500-talet, triumfkrucifixet på en bjälke mitt i kyrkan och madonnan vid östväggen.

Välbevarade målningar
I valven har de senmedeltida kalkmålningarna behållit sin fräschör, men på väggarna har de bitvis skadats. Målningarna är enkla men underhållande och täcker de flesta väggar inuti kyrkan. 
Att besöka Alnö gamla kyrka och se den välbevarade arkitekturen är en intressant och fascinerande upplevelse.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser