Sevärdheter  Sevärdheter  Alnö  Norra Berget  Merlo Slott  Spikarna

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Picture 2.jpgEtt mycket välbevarat bondehem från 1805 är Snarhögsgården I tre våningar med tidstroget möblerade rum. Det är också Vågmästargården from 1714, and Dahlgrehnsgården här på bilden, som fått sitt namn efter rådman Jan Magnus Dahlgren. Här bodde Gustaf III när han besökte Åmål år 1788, och det var här som den kände filosofiprofessorn Vitalis Norström föddes år 1856.

I Åmål ligger allt centralt, det är aldrig långt mellan butikerna, restaurangerna eller annan service. Trots sin litenhet kan staden erbjuda ett brett utbud inom kultur, nöje och föreningsliv. Bland museerna finns Järnvägsmuseet med gamla ånglok, vagnar och järnvägsdetaljer och Industrimuseet där en gång CW Thorstensons Mekaniska Verkstad huserade. I huset kan man se en fabriksmiljö så som den såg ut på det tidiga tjugotalet. Även I Hembygdsmuséet kan man se gammaldags interiörer. Här finns ett Konditorimuseum, en tandläkar- och läkarmottagning från 30-talet och gamla butiker. Är man intresserad av veteranmotorcyklar, mopeder, båtmotorer och gamla plåtleksaker ska man absolut besöka Veteranhallen. Det var ju I Åmål som EBE-motorcykeln tillverkades och här hittar man bland annat de fem första modellerna.

Picture 3.jpg Picture 5.jpg Picture 4.jpg
Från Hannebols friluftsgård till Edsleskog sträcker sig den 20 kilometer långa vandringsleden Storspåret. Där tar Pilgrimsleden, 51 kilometer I sin helhet vid och fortsätter söderut ända till Mellerud. En rik västsvensk flora hittar man I Naturreservatet Bräcke ängar. Här försöker man genom de urgamla, väl beprövade, metoderna bete, slåtter och röjningar vårda och främja det idag så sällsynta ängsbruket som fanns överallt I det gamla bondelandskap som Sverige en gång var. Lika unik som Bräcke ängar är Yttre Bodane på sitt sätt. I denna sötvattensskärgård håller många sällsynta fåglar till, och mellan skären kommer man smidigt på spångar och broar.

Picture 6.jpgDe äldsta delarna av Åmåls Gamla Kyrka, som vi ser på bilden, byggdes mellan 1650 - 1669 och kom att ersätta en troligtvis medeltida träkyrka på samma plats. Med Åmåls Nya Kyrkas uppförande kom den gamla att säljas och användes under många år som magasin. Men I samband med en omfattande restaurering 1968 kom den återställas för sakralt bruk. Åmåls sengustavianska nya kyrka som invigdes 1806 har ett framträdande läge och kan ses på långt avstånd I och kring Åmål.

Picture 7.jpgÅrliga arrangemang
Den svenska sommaren är fylld av festivaler och utomhusarrangemang. I Åmål hålls Åmåls Blues Fest som måste sägas vara en av landets absolut bästa bluesfestivaler. Många svenska och utländska legender har medverkat under årens lopp, bland dem minns man gärna Peps Persson, Roffe Wikström, Canned Heat, Jukka Tolonen och Magic Slim & The Teardrops. Första helgen i augusti äger en flera dagar lång Åmålshälja i Åmåls centrum med lokala och gästande musikartister, festligheter och flera specialevenemang såsom kräftskiva och barnens dag.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser