Sevärdheter  Innerstaden  Gamla Stan  Stadsvandringar  Drottningholms Slott  Haga  Skärgården  Parker  Birka  Museer

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Stockholms parker

Stockholm sevärdheter parker

I Stockholms innerstad finns det upp emot 400 parker, en fantastisk summa med tanke på de stora vattenytorna som delar upp stadsbilden. I många av dessa parker förenas Stockholms bästa sidor, natur och kultur. Ett stort antal skulpturer och vackra rabatter gör dessa parker väl värda ett besök, vinter som sommar. Är man på besök i Stockholm finner man lätt ett centralt hotell i nära anslutning till någon av dessa parker, eller ett prisvärt hotell Arlanda på lätt pendlingsavstånd till huvudstaden.

Två av de äldsta parkerna är Humlegården på Östermalm och Kungsträdgården på Norrmalm.

Stockholm Humlegården
Humlegården är en riktig oas med stora gräsytor och parkbänkar som man kan slå sig ned i. Parken anlades som en kunglig trädgård på 1500-talet, där man odlade grönsaker, frukt och humle, varav namnet. 1869 blev området en allmän park. Kungliga biblioteket som ligger i parken uppfördes några år därefter och här finns flera barer och caféer i närheten.

Kungsträdgården var som namnet antyder också en kunglig trädgård från början. Två kungar står staty här, Karl XII och Karl XIII. På 1700-talet fick allmänheten tillträde till trädgården, och i slutet av 1800-talet tog Stockholms stad över driften. I samband med Stockholms 700-årsfirande 1953 rustades parken upp och man byggde en scen och flera serveringar. När Sverige har vunnit stora mästerskap är det på ”Kungsans” scen som idrottsmännen brukar firas. Sommartid är serveringarna fulla av stadsbor och besökare som tar sig en paus, och vintertid åker man skridskor på isbanan mitt i parken.

En park med mycket liv och rörelse är Vitabergsparken på Södermalm. Området började göras om till park i slutet av 1800-talet i likhet med många andra Stockholmsparker. På den tiden låg det fattiga arbetarkvarter här, och några av de små röda trähusen från den tiden finns bevarade i utkanten av parken. I anslutning till parken ligger Barnängens koloniträdgård, ett k-märkt område med små stugor från början av 1900-talet, många av dem ritade av den kände arkitekten Ragnar Östberg. 1954 byggdes en friluftsteater i parken, där Parkteatern uppträder gratis varje sommar. Passa på att se en föreställning om du är i Stockholm under sommarmånaderna eller njut av en live musik en kväll.

Ett vackert sätt att uppleva Stockholm är att vandra utmed vattnet vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Promenera från Stadshuset och dess vackra innergård mot Rålambshovsparken. Utmed vattnet hittar man vackra små bryggor och parkbänkar för att inte tala om träden som sträcker sig ut över vattenytan. På det varmare halvåret är detta en livlig plats på kvällarna med flera uteserveringar och krogar. Rålambshovsparken som anlades på 30-talet har en amfi teater och ett flertal sportfält för allt från volleyboll och fotboll, till boule och brännboll.

I parken som hör till Drottningholms slott kan du beundra en unikt välbevarad barockträdgård. Trädgården är utsmyckad med statyer från samma tid, dvs. 1600-talet. Bredvid barockträdgården anlade Gustav III en engelsk park på 1700-talet, med antika marmorstatyer från Italien. En utflykt till någon av parkerna blir inte bara en naturupplevelse utan också en kulturupplevelse. Är du intresserad av teater, kungahistoria eller skulpturkonst? Välj park efter intresse.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser