Sevärdheter  Innerstaden  Gamla Stan  Stadsvandringar  Drottningholms Slott  Haga  Skärgården  Parker  Birka  Museer

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Haga och Hagaparken
1771 förvärvade Gustav III Haga utanför Stockholms norra tull. Senare inköptes också grannegendomen Brahelund, och egendomen fick sin nuvarande storlek. Här skapade han vad som kom att kallas Gustav III:s paviljong, och den blev hans privata tillflyktsort. Paviljongen är ett av de främsta exemplen på den sengustavianska stilen. Den inreddes i pompejansk anda som var mycket populär under denna tid. Utanför ligger Hagaparken, anlagd i engelsk stil. Det var i parkens lummiga buskage som kapten Anckarström gömde sig under sitt första försök att komma åt kungen. Den gången var Haga alldeles för välbevakat, och Anckarström fick inte mer än en skymt in i den kungliga sängkammaren för att sedan återvända hem i outrättat ärende.
I början av 1800-talet uppfördes här en Drottningpaviljong, som har utnyttjats som kunglig bostad under vissa perioder. Det var här Konung Carl XVI Gustaf föddes den 30 april 1946.
Parken går i engelsk stil, som kännetäcknas av slingrande stigar, grässlätter och vilda skogspartier. Idag är den en del av världens första Nationalstadspark. Ända fram till 1660-talet var Haga en robust medeltidsborg, som kan omtalas redan på 1300-talet. Sedan dess har ägorna haft många olika ägare.

Läs mer på nästa sida--->Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser