Sevärdheter  Innerstaden  Gamla Stan  Stadsvandringar  Drottningholms Slott  Haga  Skärgården  Parker  Birka  Museer

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Besök vikingastaden Birka

Stockholm Evenemang musik nöje

För den som är intresserad av historia som sträcker sig längre tillbaka i tiden än Gamla Stan finns det mycket att upptäcka i Stockholms närhet. Mälardalen är rikt på historiska lämningar, hällristningar och arkeologiska utgrävningar från fornåldern och frammåt. Det finns många billiga hotell i Stockholm, så stanna lite längre när du är här och upptäck mer av Stockholms omgivningar. Ett historiskt utflyktsmål är Birka, som var huvudstad i svearnas rike på 700–900-talet. Under sommaren går det dagligen båtar till Birka på ön Björkö i Mälaren från Stadshusbron i Stockholm. Båtturen tar cirka 1,5–2 timmar, och i båtbiljetten ingår guidning på ön och entré till öns museum.

Under vikingatiden var Birka en knutpunkt för trafiken i Mälardalen och en viktig handelsplats. Staden anses vara Sveriges första, men hade bara runt 700 invånare under sin storhetstid och var därför långt mindre än senare huvudstäder, så som Sigtuna. Staden anlades antagligen av svearnas kung, vars kungsgård, Hovgården, ligger på Adelsö på andra sidan sundet.

Om du följer med på en guidad visning får du se fornlämningsområdet med spår i landskapet av fornborgen, försvarsvallar, stenpirar och över 3 000 gravar. Med utgångspunkt i de fynd som har hittats vid de arkeologiska utgrävningarna har man också byggt upp rekonstruerad en vikingaby på Birka. Här finns verkstäder där man kan se hur hantverkarna arbetade på vikingatiden, intressant för såväl barn som vuxna. På sommaren brukar det anordnas en vikingamarknad, då många klär sig i vikingakläder. På öns museum kan man se modeller över hur Birka kan ha sett ut på vikingatiden och se flera av de många fynd man gjort vid utgrävningarna av staden. Museet håller öppet från maj till mitten av september.

Att handeln var livlig på Birka vittnar de arkeologiska utgrävningarna om. Man har bland annat hittat en silverskatt med 450 islamiska silvermynt. Vikingarna bytte varor som järn, päls, horn och bärnsten mot siden, glas, kryddor och silvermynt som man smälte ned och gjorde om till smycken. Utgrävningar under sommaren 2010 har visat att Birka hade en skyddad och djup hamn, med över 100 pålar ute i vattnet som användes som vågbrytare.

Även på Adelsö finns intressanta lämningar, bland annat de kungshögar där man tror vikingatidens kungar ligger begravda. Här finns även rester av gravfält och fornborgar. Vid ruinerna av ett kungapalats från 1200-talet, Alsnöhus, står en runsten från 1000-talet, Håkansstenen. Stenen lät resas av kungens fogde och hans hustru. Här finns också en kyrka från slutet av 1100-talet. Till Adelsö kan man lätt komma med bil, buss eller båt från Stockholms innerstad.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser