Sevärdheter  Bilder  Kultur  Omgivning

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Ljuvliga omgivningar och spännande utflyktsmål

Utflyktsmål som bör nämnas är Hanö, Sandviken, samt de vidsträkta skogarna på Ryssberget. I stadens utkant ligger en av länets stora sevärdheter. Man kan känna historiens vingslag i den gamla Slottsruinen.
Redan på 1200-talet kallades omlandet i norr och öster Lister. Det räknades som ett eget landskap, varken tillhörande Blekinge eller Skåne. Inte förrän en bra bit in på 1500-talet ändrades denna särställning. Fram till 1658, då svenska tidens början, utgjorde Lister en del av Sölvesborgs län. Det var Sölvesborgs slott som de närmsta seklena fungerade som den världsliga överhetens centrum. Slottet skapade förutsättningar för en omfattande köpenskap både på Lister men även med omvärlden. Sjövägen, som var både bekvämare och snabbare än landvägen, blev den naturliga farleden och gjorde det möjligt för skapandet av affärskontakter.

Dockstugan
Om man tar Djupekåsvägen från Lörby ner mot havet kommer man till Dockstugan, på höger sida närmast havet. Här kan man se en intressant samling av ett hundratal dockor från mitten av 1800-talet fram till idag. Öppettiden är obegränsad när ägaren är där. Ring före till telefon 0456 50865 eller 0705 400 870.

Hälleviks bykärna är gammal och husen är traditionellt av trä. Här finns en vacker strand med hotell och konferensanläggningen Hanöhus alldeles intill. Orten har även ett sommaröppet pensionat och en stor camping. Besök gärna fiskemuseet, som är av lite annorlunda slag. Museet ligger på Strandvägen i Hällevik. Här visar bygdens befolkning sin egen historia. Det är förmål, möbler så som arbetsredskap, ur fiskarbefolkningens liv. Man kan se steg för steg hur en blekingeeka byggdes, och den som vill kan få kika in i en styrhytt från en vrakeka. Kulturdag har man en lördag i juli, då det är fest i det gamla fiskets tecken! Fiskarkvinnorna byker tvätt, man äter nystekt sill på grovt bröd, och den hundraåriga vrakekan seglar i hamnen.

 

Under 1830-och 40-talen präglades Sölvesborg av ett starkt uppsving. Staden drev en omfattande handel med brännvin till följd av sitt centrala läge i ett distrikt av brännerier. Hamnen byggdes ut och man exporterade stärkelse, trävaror, granit, eldfast sten samt kaolin. Landsbygdskyrkor som Mjällby kyrka stod färdig 1796 och är ett fint exempel på den sengustavianska tidens stora, ljusa kyrkorum. Då den ursprungliga 1100-talskyrkan revs, fördes en del av de gamla inventarierna över till den nya kyrkan. Gammalstorps kyrka, byggdes 1793 den ligger på en ö i den forna sjön Vesan. Sta Gertruds kyrka i Ysane är den bäst bevarade av Listers sockenkyrkor. Uppfördes under 1300-talet.

Valje naturreservat är vackert, säreget och handikappvänligt strövområde beläget på en halvö i Valjeviken. Här finns herrgårdsmiljö med mycket gammal ädellövskog, och fina möjligheter att rasta och bada. Stiby backe naturreservat är ett av Listerlandets restberg med omväxlande ängar, hagar, hällmark, avenbok-, bok-, och ekskog. Vacker örtflora och ett rikt fågelliv. Listerhuvuds naturreservat är restberg med örtrika betesmarker och rika lövskogar, bl a Sveriges kanske största avenskog. Här finns gott om geologiska företeelser som förklaras längs den "geologiska stigen", och mycket vacker utsikt. Spraglehalls naturreservat är naturskönt strövvänligt område med blommande strandängar, betad hagmark, hällmarker och enbusklandskap. Rikt fågelliv och vacker utsikt över Pukaviksbukten.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser