Sevärdheter  Bilder  Kultur  Omgivning

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Kultur i bebyggelse och på museer

Det kvadratiska torget med gator som mynnar i varje hörn speglar det sedan länge förflutna. Den stora branden 1801 ödelade hela stadskärnan med rådhus och ett trettiotal byggnader. Det var mest små vasstäckta trähus och korsvirkesgårdar, och återhämtningen efter detta slag krävde lång tid. Den gamla stadsplanen behölls, men ett nytt rådhus uppfördes, liksom annan ny bebyggnad. Småstadens charm är påtaglig i Sölvesborg.

De viktigast funktionerna för stadens liv grupperar sig kring Stortorget. Det vackra rådhuset, bank, apotek, handelsgård, konditori mm. Ett gatunät utgår från detta kvadratiska torg på ett ganska säreget sätt. Det lite ostrukturerade gatumönstret visar spår på system som är äldre än 1600-talets stadsplaner. Bebyggelsen är småskalig, och gatorna är krokiga och smala vilket ger ett idylliskt intryck. Den vackra och välbevarade handelsträdgården vid Stortorget är liksom gårdshuset av korsvirke. De omringar en vacker kullerstenslagd gård.

 

På torget står Ask och Embla som staty, den fornnordiska gudasagans motsvariget till Adam och Eva. Idag är Sölvesborg en kommun med ca 16500 invånare och 7000 hushåll. Med många mindre kustnära tätorter erbjuds en trivsam boendemiljö och god service. Djurhållningen är omfattande och fisket står för en fjärdedel av sysselsättningen. I kommunen finns en hel del småföretag med tillverkningsindustrin koncentrerad till staden och Mjällby. En trivsam stadskärna, pittoreska fiskelägen och många fina badstränder lockar många turister till Sölvesborg. Många besökare lockas även av de botaniskt och geologiskt intressanta naturreservaten.

Sölvesborgs Museum visar prov på produktionen av tekniskt och konstnärligt högklassiga föremål som tillverkades vid 1800-talets början. Hantverket var då stadens viktigaste näring och fajansfabriken var en av stadens första industrier. Museet är inrymt i ett 150 år gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin vid Skeppsbrogatan. Museet bjuder även på fynd från det karmeliterkloster som grävdes fram 1945.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser