Sevärdheter  Bilder  Kultur  Omgivning

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Sölvesborg - småstadsidyll

Sölvesborg är en modern kommun med gamla anor som återspeglar medeltiden. Sölvesborgs stad grundlades under medeltiden och har vuxit fram på sluttningen mellan Ryssberget i väster och havsviken i öster.

Detta är en stad med stadsprivilegier från 1445, och man tror att orsaken till stadens grundande var att man ville samla all handel i området till en enda ort. En borg uppfördes för att bevaka den väg till lands och till sjöss som förband Skåne med Blekinge och det svenska Kalmar.

Dagens Sölvesborg är en småstadsidyll, med bebyggelse från 1800-talet men stadsplan från medeltiden.

 

Den enda kvarstående medeltida byggnaden är S:t Nicolai Kyrka, till följd av flera stora bränder. Kring sekelskiftet 1300 byggdes den äldsta delen, koret. Troligen var det anslutet till en äldre kyrka: en altarhäll från denna är inmurad i södra kapellet. På plats uppfördes långhuset, korsarmarna stakades ut, valv planerades. Av korsarmarna blev det bara ett kapell, Mariakapellet, och kyrkan började välvas. Vapenhuset, mäktigt och i två våningar uppfördes. På 1400-talet dekorerades valv och väggar med ståtliga målningar.

Norr om kyrkan finns spår av utplånade byggnader. Här reste sig ett 1486 anlagt karmeliterkloster. Efter 50 år svepte reformationen bort klosterbröderna och deras matsal, sovsal, omgång örtagård och sköna blomsterhage.1945 grävdes resterna fram, och fynden visas i stadens museum. Det medeltida finns dock kvar, vilket märks tydligt på den stadsplan som präglar Sölvesborgs gator och kvarter.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser