Sevärdheter  Solleftea  Gålsjö  Graninge

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

De äldsta spåren efter mänsklig aktivitet i kommunen är mellan 7000-8000 år gamla! Man finner dem vid Vängelälvens utlopp i Faxälven. Men historiens kanske mest synbara bevis finner man vid Nämforsen där hällristningar från stenåldern finns väl bevarade. De äldsta av dessa är från ca 3000 f.Kr.Första gången som Sollefteå återfinns i skrifter är på 1270-talet. Ortnamnet härleds från namnet De Solatum, som innehåller Sol och at- "egendom". Betydelsen antas vara "solbelysta trakten" eller "de solbelysta ägorna".
Den sk nyare historien börjar år 1602 med att den svenske kungen anlägger en marknadsplats i Sollefteå. Sollefteå marknad var berömd för det stora utbudet av skogsfågel. Under 1600- och 1700-talen fick trakten sedermera stor betydelse för stormakten Sveriges vapentillverkning, eftersom stora järnbruk anlades i bl a Österforse och Gålsjö. Anledningen till att bruken lades här var att järnet vid tillverkningen måste upphettas till höga temperaturer, och till detta krävdes stora mängder skog som fanns rikligt i trakterna.


Sollefteå fick sina stadsrättigheter år 1917 och genom sammanslagningarna 1970 till -74 av staden och kommunerna Helgum, Ramsele, Junsele, Långsele, Resele, Ådalsliden och bl a norra delen av Boteå, utformades Sollefteå kommun. Symbolen för den nya stora kommunen blev det gamla stadsvapnet med orren.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser