Sevärdheter  Skövde  Sydbillingen  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Skövde

Skövde ligger vid berget Billingen, mellan de två sjöarna Vänern och Vättern. Med ungefär 50 000 invånare, är det den 5:e största kommunen i Västra Götalands län.

Här hittar man det första Kulturcentret som byggde i vårt land, öppnat redan 1964. Det ligger mitt i en kulturell bygd,och står i centrum för ett omfattande kulturutbud. Här finns ett brett föreningsliv och Billingens fritidsområde är det stora motions- och rekreationsområde. Skövde grundades redan på 1300-talet. Därför finner man här många intressanta utflyktsmål både i och kring staden. Inom en havtimmes färdväg rinner Göta Kanal. Andra spännande platser är Karlsborgs fästning, Läckö Slott och Hornborgasjön.

År 1759 förstördes nästan hela Skövde i en stor brand, och den äldsta profana byggnaden i staden är därför Heléns stuga, troligen byggd i början av 1700-talet. Den äldsta kyrkan i Sverige, Forsby kyrka från 1135, ligger dock här! I Skövde Stadsmuseum kan man se utställningar av vapen, uniformer, mynt och mycket mer. I Skövde Kulturhus ligger Skaraborgs Konstmuseum, konstverkstad, galleri, bibliotek, en bio och café.

Våmb Edfelt ligger vid Billingesluttningen där Skövde tar vid. Där ligger en av stiftets många medeltidskyrkor i sten. Kyrkan har många intressanta inventarier. Den har fått sitt namn efter kyrkan sankta Elin, eller Sankta Helena. S:ta Elin, eller S:ta Helena, var Skövdes skyddshelgon och levde på 1100-talet. Hon blev mördad på väg till en kyrkoinvigning i Götene. Två munkar hämtade hennes döda kropp och bar den till Skövde kyrka, där hon skulle begravas i Sankta Helena kyrka. På P4:s område, vid Källebäcken söder om Skövde, satte de ner båren för att vila. Då sprang en källa upp ur marken vars vatten man trodde kunde bota sjukdomar. Över källan byggdes senare ett kapell som revs vid mitten av 1700-talet. Efter helgonförklaringen av S:ta Elin blev Skövde en berömd vallfärdsort under flera århundraden. Platsen vid Källebäcken är iordningställd med en rest sten intill källan.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser