Sevärdheter  Skövde  Sydbillingen  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

SydBillingen

Billingen är ett cirka 3 mil långt och 1 mil brett platåberg väster om Skövde. Den del av berget som är beläget söder om Skara-Skövde vägen (väg 46) kallas Syd-billingen. Detta område är ett cirka 35 km2 stort vildmarksområde, dess centrala delar bildar ett cirka 18 km2 stort naturreservat.

Syd-billlingens platå består av bl a mossar, kärr-, sump- och barrskogar. Inom naturreservatet är naturen opåverkad av skogsavverkningar och dikningar. De största mossarna på Syd-billingen är Storemossen, Degramossen, Säxtingen, Söakullen och Orrakycklingen. På Syd-billingen finns tre sjöar av näringsfarttig typ:Bjärsjö, Svarttjärn och Simsjön.

Syd-billingens mossar och våtmarker har ett rikt fågelliv. Här häckar storspov, ljungpipare, skogsnäppa och enkelbeckasin. Ängspiplärka och gulärla förekommer på flera platser på mossarna och på flera ställen finns orr- och tjäderspel. Området hyser också några par tranor. I de orörda skogarna finns duvhök, järpe och andra för storskogen typiska fåglar. Den tretåiga hackspetten har setts vid flera tillfällen. På våren kan man höra sparvuggla och pärluggla.

På öppna platser hörs då och då nattskärra och trädlärka. I storskogen har också nötkråka en riklig förekomst. Vid sjöarna häckar gräsand, knipa och drillsnäppa. Även sluttningarna har en rik fågelfauna. Här kan man få se nötkråkan under hösten då den samlar hasselnötter för vintern och flyger med full kräva från hasselsnåren till platån för att lägga upp vinterföråd. Stenknäck är ovanligt rikt förekommande och flockar på ett 20-tal fåglar kan ses under hösten och vintern då de plockar körsbärskärnor.

Billingen är skövdebornas eget fritidsparadis, välbesökt sommar som vinter. Här kan du ströva i orörd natur, fiska i sjön Hållsdammen eller bada i Sveriges vackrast belägna utomhuspool. Vintertid är det full fart på aktiviteterna. Många är de som åker skidor i de välpreparerade spåren eller i slalombacken. Skridskobanan utnyttjas flitigt av både gammal och ung medan minstingarna tumlar runt i pulkabacken.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser