Sevärdheter  Sevärdheter  Kultur och historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

En promenad genom Ronneby.

Ronneby är en mycket gammal stad. Ingen vet riktigt när staden grundlades, men de äldsta stadsprevilegierna är undertecknade år 1387. Redan då måste det sedan länge funnits bebyggelse vid vattenfallet där Ronnebyån gör sin karakteristiska sväng runt höjden som kyrkan är byggd på. Med all säkerhet fanns det bebyggelse ute vid kusten under vikingatiden. Inte precis där Ronnebyån rinner ut i Östersjön, eftersom det då bara fanns en vattensjuk strandäng där, utan på båda sidorna cirka en mil åt vartdera hållet. Det fanns folkrika handelsplatser dels vid Järnavik men framförallt vid den välskyddade skärgården i närheten av Almö.

Hela området från Almö norrut över Björketorp till Hjortsberga och vidare norrut är fyllt med fynd från bronsålder och vikingatid. Vid Björketorp finns ett av Sveriges märkligaste runstensmonument. Det är en fyra meter hög runsten som är flankerad av två mindre stenar. Detta monument har tillkommit på 600-talet e Kr. Vid denna tid fanns det endast en liten boplats med några få hus där Ronneby nu ligger. 

Ändå var det denna plats som så småningom växte till sig och blev centralort för över 30.000 människor i Sveriges till invånarantalet 79:e kommun. Vi börjar denna stadsvandring uppe på Snäckebacken. När vi står på Kastellet har vi en fantastisk utsikt över stadens centrala kvarter. Detta är en utmärkt plats att stå och fundera över allt som hänt på denna lilla plätt av Sverige sedan de första husen började byggas här någon gång mellan år 800 och 1000.

Ronneby i begynnelsen

Sverige förresten, var Ronneby i begynnelsen svenskt eller danskt? Frågan är inte alldeles lätt att besvara eftersom man inte kan bestämma om makthavarna i Birka, eller var de bodde, verkligen hade någon makt över folket i syd. Då är det troligare att man hade närmare kontakt med Danmarks kungar. Det finns noteringar om en gränssten i närheten av nuvarande Brömsebro, som skulle tyda på detta. Frågan är väl närmast om det innan 1100-talet fanns något sammanhängande svenskt eller danskt välde vars makt kunde sträcka sig till det avlägsna Blekinge. Vi ser ju till exempel Gotland som ända fram till 1500-talet närmast var ett eget rike.

Vi vet således inte mycket om vad här förehavit förrän bygden började kristnas och kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet. Heliga Kors Kyrka, som idag upptar en framstående plats i Ronnebys stadsbild, började byggas som en av de första kyrkorna i södra Sverige. Kyrkan i Edestad anses dock som ännu äldre, vilket tyder på en kamp mellan området kring Hjortsberga, och området kring åkröken om att bli den framtida ekonomiska och religiösa medelpunkten. Det äldsta omnämnandet av Ronneby eller som det då stavades Rattenbu finns i en kunglig jordebok från 1231, då man med säkerhet vet att Blekinge styrdes från Danmark.

Läs merOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser