Sevärdheter  Sevärdheter  Kultur och historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Ronneby Blodbad

Ronneby blodbad kallas händelsen den 4 september 1564 som i motsats till Stockholms blodbad verkligen dränkte staden i blod. Det Nordiska Sjuårskriget hade då redan under sitt första år nått upp till nya ännu ej uppnådda höjder vad beträffar grymheter och hänsynslösheter, men intermezzot i Ronneby tillför kriget en ny omänsklig grymhet. Kung Erik befann sig i Lyckeby och sände därifrån sin befälhavare Klas Horn, att uppmana staden till att utan strid ge sig och till att betala krigsskatt. Detta vägrade borgarskapet i staden att gå med på och deras svar skickades till kungen i Lyckeby. Kungen som redan då visat tecken på begynnande sinnesförvirring blev rasande över detta svar och satte genast sin här i rörelse mot Ronneby. Ronnebyborna som redan långt tidigare skickat begäran till Sölvesborg om hjälp fick förgäves vänta på denna.

Söndagen den 3 september hade kung Erik kommit fram och slagit läger utanför Ronneby. Han gav då staden en sista chans att ge sig, samt krävde svar inom en timma. Svaret blev oklokt nog att föreslå kungen att först storma Halmstad och sedan komma tillbaka. Föregående år hade kungen gjort en misslyckad stormning mot Halmstad och med ytterst sårad värdighet fått dra sig tillbaka. 

Denna uppmaning gjorde inte saken bättre och när solen gick upp på måndagsmorgonen var det en mycket nervös stadsbefolkning som åsåg vilka förberedelser svenskarna hade företagit under natten. Ronneby var vid den tiden befäst med ett pålverk på den sida som inte var skyddad av ån. Utanför pålverket fanns en vallgrav, som dock inte kan ha varit vattenfylld. Trots sitt raseri måste kung Erik tänka på att vilket ögonblick som helst kunde förstärkningen från Sölvesborg dyka upp, så han måste påbörja stormningen fortast möjligt. Med hjälp av brandpilar antändes staden på flera ställen, och med en stor del av befolkningen sysselsatt med att försöka släcka bränderna, var motståndet vid pålverket lätt genombrutet. Människorna föstes samman på torget där de omgående höggs ihjäl. Kungen kallar senare detta för "betalning för de förrädiska stycken som de hafva bedrivit på Sveriges Rike besynnerligen i salig kung Göstas tid, då Dackefejden var och ännu alltsedan". 

Det sägs att de finländska legoknektarna i hären var de som sist kom in i staden och ursinniga att inte fått vara med om den inledande plundringen gjorde de processen kort med de människor som tagit sin tillflykt till kyrkan. Den kyrkport som numera finns placerad inuti kyrkan bär vittnesmål om detta. En försiktig bedömning är att cirka 3.000 människor miste livet denna dag. Resterande del av befolkningen föstes tillsamman och drevs till Kalmar i avsikt att säljas som slavar till Ryssland. Det visade sig att Ronneby snabbt repade sig efter denna omilda behandling, så man får väl anta att ganska många lyckats fly staden före och under tumultet och att det stora flertalet överlevande undgick att bli ryska slavar och lyckades återvända hem.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser