Sevärdheter  Sevärdheter  Kultur och historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Ronneby växer

Fram till mitten på 1300-talet måste Ronneby växt till sig ganska kraftigt. Om detta vittnar bland annat att det bildats ett Knutsgille i staden. Knutsgillen instiftades till minne av Knut den helige (död 1086) och fanns i många danska städer, och även några svenska under medeltiden. Det var endast stadens mest ansedda medborgare som blev medlemmar. Gillets betydelse visas bland annat av att en gillesbroder kunde uppväga sex andra som borgensman.

År 1350 försvann troligtvis ett större antal av stadens invånare som offer för digerdöden. Det finns inga bevis för detta, men det finns ingen anledning att tro att Ronneby skulle ha förskonats från detta öde som i övrigt hårt drabbade Europa. Vid denna tid började Hansan bli en viktig maktfaktor i medeltidens Östersjö. Hansans handelsväg från Reval nuvarande Tallin över Visby på Gotland vidare till Lübeck, Hamburg och Bremen passerade ju alldeles utanför kusten. Befolkningen i Värend, dvs området från nuvarande Tingsryd upp till Växjö använde Ronneby som utskeppningsort för sina produkter, skinn och hudar, pottaska och dylikt. Detta bör ha gett Ronneby betydande tullinkomster och byggt upp en livlig handel och gästgivarverksamhet i staden.

Den 29 juli 1387, i Trelleborg, undertecknade den då 16-årige kung Olof, ett previlegiebrev som förnyade stadsrättigheterna. Trots att Ronneby redan var stad, har man ansett detta som stadens födelsedag, som således räknas som något över sexhundra år gammal.

Ronneby innan 1564

Under unionstiden, på 1400-talet stadfäste Ronneby sin position, jämte Kalmar som huvudort i sydöstra Sverige, bland annat genom ett kungamöte 1476, i Ronneby, mellan den svenske och den danske kungen. Även den svenske bondeledaren Engelbrekt lär år 1436 ha gästat Ronneby, men då med något mera krigiska avsikter, vilket tog sig uttryck i "någon manspillan". De krigshandlingar som till slut ledde till unionens upplösning 1523, synes ha passerat utan att nämnvärt drabba Ronneby.

Bondeupproren som så starkt sysselsatte Gustav Vasa på 1530-talet har också spårlöst passerat Ronneby, som fortsatte bygga upp storlek och styrka. Däremot vid Dackefejden 1542 blev Ronneby indraget. Eftersom kung Kristian och kung Gustav vid ett möte i Bröms 1541, ingått ett avtal om att anse den andres fiender som sina, var kung Kristian tvungen att i någon mån ingripa mot detta "buller". Det gjorde han genom att förbjuda Ronnebyborna att försälja "rör" dvs. gevär "krut, lod och armborst" till de upproriske svenska bönderna. Ronnebys råd och borgmästare förklarar i ett brev sin lojalitet till den danske kungen.

Denna inställning delades dock inte av det stora flertalet borgare i staden. De hade sedan urminnes tider känt en stark gemenskap med Värendsborna. Tvärtemot den avgivna försäkran hade Nils Dacke en av sina starkaste försörjningskanaler genom Ronneby, givetvis mot att han generöst delade med sig av rövade skatter. Man kunde då inte ana vilka katastrofala följder detta skulle få för staden några årtionden senare, då kung Gustavs son, Erik XIV, fullständigt ödelade staden.

Läs merOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser