Sevärdheter  Piteå  Historia  Sevärdheter  Festligheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Picture 3.jpgPiteå Kommun ligger precis vid Piteälvens utlopp i Bottenviken. Sina stadsprivilegier fick Piteå år 1621, och under denna tid kom silverbrytningen att spela en viktig roll. Senare utmärkte sig staden som handels- och sjöfartsstad.

Numera är det inom tungindustrin, mindre företag, turism och jordbruk som många livnär sig. Det gamla Piteå kan man spåra i den för 1600-talet så typiska stadsplanen, men av de byggnader som byggdes vid samma tid finns numera inte mycket kvar utan det mesta är byggt på 1800-talet och senare.
1961 fick Piteå Sveriges första gågata, och längs denna hittar man mängder av shopping och aktiviteter.
Picture 2.jpg Picture 4.jpg Picture 6.jpg
Gråträsk
En av de äldsta byarna i Piteå kommun är Gråträsk, som ligger cirka 9 mil väster om staden. Dess historia sträcker sig ända tillbaks till 1500-talet. Under påföljande århundrade spelade byn en viktig roll, för det var här som silvermalmen som bröts i Nasafjällets silvergruva lastades om från ren till häst, som sedan förde den vidare till Piteå.
Under 1900-talet har skogsbruket tagit över i området. Men dessa trakter har säkerligen varit bebodda långt innan de fick namnet Gråträsk. Här har nämligen hittats mer än 1000 föremål av bland annat silver, tenn och koppar som härstammar från 700-talet fram till 1300-talet. Man vet inte riktigt varför dessa hamnade här, men en teori är att det kan ha varit ett gömställe för rov från offerplatser.
Vill man se föremålen så finns de numera på Naturhistoriska museet i Stockholm.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser