Sevärdheter  Oskarshamn  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Sevärdheter

Stensjö by-I Döderhults socken ligger också Stensjö by där man förflyttas tillbaks till 1700- och 1800-talet. Här finns de små rödmålade husen, det öppna landskapet, gärdesgårdarna och de smala grusvägarna. Här blomstrade jordbruket under 1800-talet, men sen avtog lönsamheten och byn avfolkades. Under 60-talet restaurerade Vitterhetsakademien både husen och det odlade landskapet och idag vallfärdar människor hit för att uppleva och njuta av den oförstörda och vackra omgivningen.
Picture 4.jpgSjöfartsmuséet-Sedan mitten av 1850-talet har Oskarshamns stora hamn med sin verksamhet inom skeppsbyggeri och varvsrörelse haft stor betydelse för staden. Under dess mest lukrativa period var 1500 personer anställda här. För de intresserade av denna aspekt inom Oskarshamnsområdet, rekommenderas ett besök på Sjöfartsmuséet, där man kan följa historien från 900-talets stockbåt fram till dagens moderna varvsindustri. Idag trafikerar Destination Gotland linjen Oskarshamn-Visby året runt.

Blå Jungfrun
Från Oskarshamns hamn åker man när man vill besöka den sägenomspunna och fridlysta klippön Blå Jungfrun som ligger mellan Oskarshamn och Ölands norra udde och som blev nationalpark på 20-talet. Ön var jaktbas för säljägare redan under Stenåldern, och tidigt grundlades myten om häxor och troll som befolkade den. Överhuvudtaget har ön en fantastiskt spännande historia, även om mycket av den ofta existerat mer i människors fantasier än i verkligheten. Redan under 1400-talet dyker namnet Blaakulla upp, och Blåkulla är ett namn som också ofta användes om Helvetet. Idag är ju Blåkulla välkänt i vår kultur som den plats där häxorna firar orgier med Djävulen under Skärtorsdagsnatten. Häxor eller ej, här möts man av en högst säregen och skiftande natur med allt från lummig ädellövskog till karga berghällar med tydliga spår av inlandsisen och havets bränningar. Den endast 0,65 km2 lilla ön är enormt rik på växter och över 200 lava-arter har hittats här. För att besöka Blå Jungfrun åker man båt under juni-augusti från Oskarshamns hamn.

Picture 6.jpgI Oskarshamn hittar man faktiskt världens längsta träsoffa! Om man slår sig ner på den 72 meter så kallade Långa soffan får man en fin utsikt över både Blå Jungfrun och Furön, som även den är ett skyddat naturreservat.

Furön
Furön är till stora delar täckt med klappersten, men här finns även små träddungar av främst tall. I övrigt växer här gott om en, slån och nyponbuskar. Speciellt den östra delen av ön har stort ornitologiskt intresse, och är därför skyddat område med tillträdesförbud från april till juli. De historieintresserade kan här titta närmare på fornlämningar från bronsåldern och vikingatiden. Under 1800 och början av 1900-talet var ön bebodd av fiskare och av en fyrvaktare med familj. Fram till 1965 fanns här även en bemannad lotsstation.

För de som älskar att röra på sig i skog och natur finns det gott om smultronställen i och kring Oskarshamn. Ostkustleden som sträcker sig genom Oskarshamns kommun är uppdelad i 8 etapper med en sammanlagd längd av 16 mil, och vid varje etapps slut hittar man en övernattningsstuga. Leden är helt cirkelformad, så man väljer själv var man börjar och slutar vandringen. Det ljuvliga kulturlandskapet i Oskarshamns kommun lämpar sig ypperligt att cykla genom, och detsamma gäller kustlandskapet.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser