Sevärdheter  Historia  Sevärdheter  Slottet  Wadköping

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Örebro Slott


Örebro Slott har en innehållsrik och spännande historia som sträcker sig över 700 år bakåt i tiden, närmare bestämt till 1200-talet. Det var vid denna tiden som Birger Jarl lät uppföra ett 30 meter högt fyrkantigt försvarstorn på en holme strax öster om den då nybyggda Örebron över Svartån. Allt från kungar och drottningar till fångar och vanliga människor har under tidens gång format slottet till vad det är idag. Bland de utmärkande personerna märks: Magnus Eriksson, Heliga Birgitta, Engelbrekt, Gustav Vasa, Karl IX, Gustav II Adolf, Karl XIV Johan samt den beryktade Lasse-Maja.

Slottet har alltid följt sin tids nycker på både gott och ont. På medeltiden fann man slottet vara lämpligast som fängelsehåla och försvarsanläggning medan det på 15- och 1600-talet sågs bäst lämpat som konungaslott. Nu i vår tid har det mer fått karaktären som en representant för Örebro, inte bara för att försvara staden, utan ävan för att locka människor att komma hit.

Slottet har i alla tider, frånsett förfallets tid under senare hälften av 1600-talet och början av 1700-talet, varit väl använt. Det är inte heller något undantag för vår tid. Numera är slottet "värd" för ett flertal aktiviteter och arrangemang såsom residens för landshövdningen, lokaler för Karolinska skolan samt högskolan i Örebro, Turistbyrå och en restaurang med närliggande pub.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser