Sevärdheter  Historia  Sevärdheter  Slottet  Wadköping

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Historik över Örebro (del 2)

Under 1500 och 1600-talet fick staden ett stor uppsving under Hertig Karls (Karl IX) vingar. Staden erhöll ensamrätt till handeln med järn i området vilket medförde den stundande goda ekonomin. Fokmängden ökade kontinuerligt och stadens slott - som Karl byggde om till ett renässansslott - höll flera riksdagar. Dock bestod staden fortfarande av till största delen trähus.

 

In på 1700-talet hade inte mycket förändrats i staden. Örebro såg i huvudsak ut som den hade gjort på medeltiden med bara ett fåtal byggda stenhus. Antalet invånare uppgick nu till runt 2000 och handeln fortsatte att blomstra. Man kan sammanfatta 1700-talet som det lugnaste i stadens historia. Dock saknade inte staden betydelse i stort, år 1810 fick Örebro t o m stå som värd för tronföljarvalet då Karl XIV Johan (Jean Baptiste Bernadotte) valdes till svensk tronföljare.

Som ett flertal andra städer var inte heller Örebro skyddats från brandens fasa. Fattigdomen bredde ut sig under mitten av 1800-talet och i mars 1854 så brann näst intill hela centrum ner. Branden kom att stå som slutpunkt för det "gamla" Örebro.

 

Örebros industrialisering kom nu på allvar igång och detta medförde att staden än en gång var på väg in i en högkonjunktur. Industrin tog sin början i en tändsticksfabrik som sedemera följdes av ett antal mindre industrier inom många skiljda områden. Bland dem kan Ekströms nämnas som grundades vid denna tiden.

Från att år 1850 ha haft runt 5000 invånare ökade antalet lavinartat till 50 000 hundra år senare. Örebro har sedan dess fortsatt att växa sig allt större, och för tillfället bor det ca 125 000 invånare i staden. På det anrika universitetet studerar över 10 000 studenter och man har en rad skolor för att från musik till restaurang. I Örebro finns det även bra utbildning för ungdomar samt för barn med olika former av handikapp.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser