Sevärdheter  Historia  Sevärdheter  Slottet  Wadköping

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Historik över Örebro

De första spåren av mänsklig aktivitet sträcker sig långt tillbaka i tiden. Dock var det då inte tal om en stad eller by, men här fanns troligen en aktiv handelsplats och hamn. Runt åren 500-1000 e.Kr tillkom dock ett antal byar som uppfördes runt den plats där Örebro stad ligger idag.

 

Redan under Medeltiden möttes flera av landets allra viktigaste vägar i Örebro-området. Det var dels pilgrimsvägen till Nidaros - nuvarande Trondheim - dels den urgamla vägen mellan Östergötland och Dalarna. Den allra viktigaste av dem var dock Eriksgatan som sträckte sig genom stora delar av Sverige. Genom dagens Örebro följde vägen en rullstensås och där åsen korsade Svartån, gjorde rullgruset ån möjlig att ta sig över. Alltefter tiden gick byggdes det en bro över vadstället. Bron kom att vila på bankarna av rullgrus, "örarna", och fick namnet "Örebron".

Så småningom växte det upp en liten köpstad vid den nya bron. Förmodlingen bistod tyska handelsmän från Lubeck med byggandet ty de önskade ha en fast knutpunkt för handeln med bl a järn från Bergslagen. Tyskarna tros ha byggt ett flertal hus i staden samt påbörjat byggandet av dagens S:t Nicolai kyrka. Ungefär samtidigt lät den svenska kungamakten anlägga en fästning samt ett mynthus i den lilla staden.

 

Stadsprivilegierna antas ha erhållits någon gång under 1260-talet. Handeln med järnet från bergslagen medförde att staden under en lång tid kom att ha stor betydelse som knutpunkt. Stadens strategiska läge möjliggjorde även att ett flertal stora marknader uppstod här. Den huvudsakliga orsaken till detta var de på den tiden mycket goda kommunikationerna. Under Medeltiden drogs staden vid ett flertal tillfällen in i stridigheter. Borgen som byggdes ut under 1300-talet lades under flera tillfället under belägring, mest känd är kanske Engelbreckts erövring år 1434. Stadens ekonomi magrades enormt av dessa omständigheter och till följd av detta beviljades staden sex års skattefrihet p g a sin stora fattigdom. Detta medförde med att befolkningen minskade upp till den tredjedel av vad den var ursprungligen.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser