Sevärdheter  Nässjö  I omgivningen

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Nässjö

Nässjö är en typisk järnvägsort. Det vill säga, utan järnvägen skulle Nässjö inte alls existera!

Innan var området en utpräglad glesbygd där de flesta fick sin försörjning från lantbruk, många som arrendatorer under andra jordägare. Från denna tid finns herrgårdar kvar att beskåda t ex Viresjö i Malmbäck och Bodanäs i Norra Sandsjö. Kvar finns också en del backstugor och stengärdesgårdar.

När järnvägsnätet byggdes under 1860-talet ändrade platsen där staden nu ligger totalt karaktär, från småbruk till järnvägsknut. Nässjö blev också framstående inom möbeltillverkningen liksom resten av den här delen av Småland. Men ett är säkert, här har varit bebott långt, långt innan detta hände. Åtminstone i c.a 4000 år. Det kan man med bestämdhet säga eftersom här finns gott om minnesmärken i trakten, som Dejlarör bronsåldersrös och Barkansjö båtgrav (1800-500 f.Kr.), såväl som ett flertal gravmonument och runstenar.

Nordväst om Nässjö hittar man Barkeryd lantbruksmuseum med bl a skolmuseum, glasmuseum samt minnen från emigrantmiljonären Sven Magnus Svensson. De håller öppet för besökare under vissa dagar i maj-augusti.
Vid Emån i Bodafors kan man besöka ekomuseet där man kan lära sig mer om natur, industri och samhälle.

 

Är man intresserad av mera nutida kultur ska man ta en titt på Nässjö kulturhus, som anses vara en av Nässjös vackraste byggnader. Här visas utställningar av både kända och okända konstnärer.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser