Sevärdheter  Museer  Kyrkor  Parker  Kultur  Torg  Turning Torso

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Malmöhus Slott

Slottet Malmöhus är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Av Erik av Pommerns kastell från 1434 finns fortfarande rester bevarade i det slott som stod klart vid 1500-talets mitt. Här bodde de danska kungarna under sina besök i Malmö och här hölls också den äventyrslystne Earl James Bothwell, Maria Stuarts tredje make, fängslad i fem år.

När Skåne blev svenskt 1658 förstärktes befästningarna ytterligare men på 1700-talet förlorade fästningen sin betydelse och användes 1828-1914 som fängelse. Efter restaurering och ombyggnad kunde Malmö Museum invigas 1937.

Under 1500- och 1600-talen ledde en vindbrygga av trä över vallgraven till slottet Malmöhus. Bron vilade på kraftiga pålar av ek och ersattes i slutet av 1700-talet med en enkel träbro på kraftiga stenfundament. I slutet av 1800-talet byggdes en vägbank over vallgraven. Stenfundamenten återupptäcktes våren 1999. 1700-talsbron återskapades och invigdes i november 1999.

Här presenteras Malmö stads och Skånes förhistoria och medeltid genom redskap, vapen och husgeråd som hittats vid arkeologiska utgrävningar av stenåldersboplatser, vikingagravar, kring Öresundsförbindelsens anslutningsvägar och i det medeltida Malmö. Här finns modeller av staden och dess byggnader. Textilsamlingen är den tredje största i landet och här finns också en unik etnografisk samling. På Malmöhus finns också Malmö Konstmuseum inrymt.

De naturhistoriska utställningarna visar nordiska däggdjur och fåglar med speciell inriktning på hotade arter. Akvariets specialiteter är sydsvenska fiskar och nattdjur, men här finns även exotiska djur och fiskar, från koraller och pirayor till jätteormar och silkesapor. Flera av dessa ingår i Världsnaturfondens (WWF) räddningsprojekt.

Slottsmöllan

På resterna av bastion Stenbocken, sydväst om slottet Malmöhus, finns en mölla av holländertyp uppförd 1850 till 1851. Denna fick ersätta en s.k stubbamölla från 1600-talet, som brann ned 1849.

Text och foto: Ingrid Sander-Almqvist

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser