Sevärdheter  Museer  Kyrkor  Parker  Kultur  Torg  Turning Torso

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Kommendanthuset

På uppdrag av Gustav III byggdes i slutet av 1700-talet ett nytt tyghus till fästningen Malmöhus. Det gamla tyghuset inne på borggården var liksom de övriga byggnaderna i mycket dåligt skick. Därför planerades en helt ny byggnad på bastion Banér där det tidigare fanns infanteribaracker som nu jämnades med marken. Det nya tyghuset i två våningar stod färdigt 1794.

Under Napoleonkrigens krigshot bara några år senare inreddes ovanvåningen till sjukhus. Så småningom togs dock övervåningen åter i bruk som vapenförråd. När Malmöhus 1814 upphörde att vara militär fästning flyttade fängelsets personal in i huset som gjordes om till små lägenheter och lokaler för bl.a. fängelseläkare och präst.

År 1847 blev huset bostad åt fängelsekommendanten efter vilken det än idag bär sitt namn. På 1900-talet övergick Kommendanthuset i stadens ägo och användes en tid som nödbostäder för bostadslösa. Huset, som aldrig varit välbyggt, var då ganska förfallet. En omfattande restaurering ägde rum 1965 och huset som nu återfått sitt gamla utseende är idag en del av museets utställningslokaler.

År 1999 efter drygt 30 års bruk som museilokaler renoverades lokalerna och är nu avsedda för tillfälliga utställningar, pedagogisk verksamhet med bl.a skapande historia och samlingslokal.

Text och foto: Ingrid Sander-Almqvist

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser