Sevärdheter  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Picture 1.jpgLund
Lund grundades ca 1020 och är därmed en av landets äldsta städer där dessutom delar av den medeltida stadsplanen är bevarad. Staden har varit ärkebiskopssäte sedan år 1103 och länge var den en kulturell medelpunkt för hela norden. För gemene man är också Lund känd som en lärdomsstad. Lunds Universitet grundades år 1666.

Picture 2.jpg
Lärdomsstaden
Här studerar cirka 30 000 studenter, och många av Sveriges mest berömda män och kvinnor har läst vid Lunds universitet såsom Esaias Tegnér, Fritiof Nilsson Piraten, (som skrev en bok som heter tre terminer om denna period) och Sten Broman. Staden är också vida omskriven av bland annat Strindberg.

Picture 3.jpgI Lund går eller cyklar man helst. Det är detbästa sättet att se den vackra staden och just universitetet är en bra startplats när man ska upptäcka Lund. Här finns mycket att se om man är intresserad av arkitektur.

Lunds domkyrka som invigdes 1145 är den förnämsta romanska domen i norden. Dess två torn kan ses från hela staden och är lokalt kända som "Lunnapågarna". Till vänster om huvudingången till kyrkan ser man den astronomiska klockan. Den byggdes ursprungligen år 1380 och var vida berömd som "horolgium mirabile Lundense", -den underbara Lunda klockan. Måndag till lördag kan man se medeltidsurets lilla skådespel utföras klockan 12:00 och 15:00, söndagar och helgdagar klockan 13:00 och 15:00.

Picture 7.jpg Picture 5.jpg Picture 4.jpgOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser