Sevärdheter  Sevärdheter  Historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Sevärdheter

Gammelstads kyrkstadGammelstads kyrkstad
Gammelstads kyrkstad är sedan 1996 upptagen på Unescos världsarvslista.Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på de kyrkstäder som finns i norra Skandinavien. Gammelstads mer än 400 stugor grupperade runt den senmedeltida stenkyrkan användes under söndagar och stora kyrkhelger, marknader och ting. Här övernattade långväga församlingsbor, som inte kunde återvända hem samma dag p g a restiden. Under 1600-talet grundades staden Luleå vid den gamla kyrkan. I dagens Gammelstad finns en unik blandning av kyrkstugor, åretruntbostäder och offentliga byggnader. Kyrkstugorna nyttjas fortfarande på traditionellt sätt.

För 1000 år sedan var lulebygden en skärgård där havet stod tio meter över dagens nivå. Kyrkberget i nuvarande Gammelstad var en liten ö i Luleälvens mynning. Under 1300-talet blev området handels- och marknadsplats och centrum i en socken som sträckte sig från kust till fjäll längs Kalix, Lule och Råne älvar.

Gammelstads kyrkstadÅret om genomförs guidade visningar av världsarvsområdet. I rundvandringarna ingår visning av Nederluleå kyrka, kyrkstaden samt en av stugorna. Under sommarperioden utgår dagliga visningar måndag - söndag.
Under övriga tider på året endast gruppbokningar

En trevlig upplevelse förknippas ofta med god mat.I världsarvet Gammelstads kyrkstad finns flera fina restauranger och caféer i genuina miljöer.Här kan Du avnjuta lunch, middag eller fika.

Teknikens HusTeknikens Hus
På en utställningsyta har tekniskt-industriella miljöer byggts upp för att knyta an till viktiga delar i Norrbottens historia.
Du får t ex själva pröva på att styra en bergborrmaskin i full skala i "gruvan" eller köra en skogsmaskin i full skala, en skotare som lastar timmerstockar. I vissa fall är försöken och experimenten i modellskala, men funktionen är den verkliga.Utställningarna står öppna för besökare 42 tim/vecka. I anslutning till utställningarna finns verkstäderna Köket, Badrummet, Garaget, Verkstaden och Allrummet som är inredda i enlighet med sina benämningar. I verkstäder arbetar barn och lärare i mindre grupper med att praktiskt lära känna tekniken i sin egen vardag. Man kan kombinera ett besök i utställningen och en lektion om energi där med ett arbetspass i Köket, där man praktiskt får syssla med hur den energi som produceras i motsvarigheterna till utställningens kraftverk förbrukas i våra hem.

Stadsparken i LuleåLuleå Stadspark
Luleå Stadspark är en härlig plats att vistas i. Sommar som vinter så är det en vacker miljö att strosa runt i eller koppla av. Sommartid frodas grönska och sommarblommor, buskar och träd. Vintertid lyses den vita snön upp av tusentals små lampor placerade i träd och buskar och ger besökaren en känsla av att befinna sig i en sagovärld. På vintern finns det dessutom en mängd snö- och isskulpturer utplacerade i parken. Den stora årligt återkommande isskulpturen i form av ett norrbottniskt djur (olika varje år) har blivit rikskänt.

Ett stort antal arrangemang anordnas också varje år i Luleå Stadspark. Sommartid är det lunchmusik varje vardag och vissa somrar också teaterföreställningar för hela familjen, Nationaldagen den 6 juni firas här med pompa och ståt och en hel massa andra arrangemang.

Vintertid är det marknad, skridskouppvisning mm men framförallt en levande julkalender varje år mellan 1 - 24 december. Det är Luleå Stassteater som årligen framför den väldigt populära julkalendern i Stadsparken.

SkärgårdLuleå skärgård
Koppla av i avskildhet, kryssa runt i egen båt eller åk turbåt eller båtluffa mellan öarna. Boka in Skärgårdsdagen i din almanacka! Besökaren erbjuds många spännande aktiviteter och uppvisningar.Varje år är det dags för skärgården att komma till stan!

Eko Arenan
På Kronanområdet i Luleå har ett f.d. militärförråd förvandlats till en mötesplats, en arena med hållbar utveckling som förtecken. Du som besökare kommer att få ta del av vardagens kretslopp inom områden som miljöanpassad renovering, energianvändning, ekologisk odling, källsortering etc. EkoArena ska fungera som mötesplats för att åskådliggöra och medvetandegöra människan inför kretsloppssamhället.
Allt detta har du möjlighet till i en unik och kreativ miljö där konsument och företag möts öga mot öga, där kryddträdgårdens dofter blandas med fåglars kvittrande och hönors kacklande, där morotskakans doft sprids bland cafeterians gäster.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser