Sevärdheter  Sevärdheter  Historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Historia
Luleå var redan på medeltiden en av de viktigaste marknadsplatserna i norra Sverige. Luleå grundlades 1621, men stadens historia är äldre än så. Arkeologerna har hittat stenålderslämningar som är omkring 7000 år gamla.

Staden låg ursprungligen vid medeltidskyrkan i Gammelstad, en mil inåt landet. På 1600-talet växte sjöfarten och då behövdes en djupare hamn vilket gjorde att man flyttade staden längre ut mot havet, till den nuvarande platsen - Luleå nystad. Namnet Luleå kommer från samiskans Lulu, som betyder "östligt vatten". Läget vid vattnet har haft stor betydelse för Luleås utveckling. Under 1600-talet var fisket en viktig näring. Senare växte en betydande varvsindustri fram.

 

 

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser