Sevärdheter  Sevärdheter  Historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Skön sommar i Luleå skärgård med fina bad och ljusa nätter. Långgrunda stränder perfekta för bad.
Ljusa nätter med bastu och fiske. Det är en del av den sköna båtsommaren i Luleå skärgård.

Luleå var redan på medeltiden en av de viktigaste marknadsplatserna i norra Sverige. Luleå grundlades 1621, men stadens historia är äldre än så. Arkeologerna har hittat stenålderslämningar som är omkring 7000 år gamla.

Staden låg ursprungligen vid medeltidskyrkan i Gammelstad, en mil inåt landet. På 1600-talet växte sjöfarten och då behövdes en djupare hamn vilket gjorde att man flyttade staden längre ut mot havet, till den nuvarande platsen - Luleå nystad. Namnet Luleå kommer från samiskans Lulu, som betyder "östligt vatten". Läget vid vattnet har haft stor betydelse för Luleås utveckling. Under 1600-talet var fisket en viktig näring. Senare växte en betydande varvsindustri fram.

Luleå skärgård
Luleå skärgård är en bit av världens enda bräckvattenskärgård.
Den är också en del av den norrbottniska “Ljusa kusten”, unik med sina ljusa sommarnätter och sina långa, låga stränder. Den perfekta skärgården för ett aktivt båtliv. Miljön är omväxlande och passar perfekt för sol och bad, för båtliv fiske och avkoppling.

Klubbviken är populär samlingsplats med restaurang och fina bad. Junkön har ett skärgårdsmuseum. Altappen har ett museum om sågverksepoken. Småskär har den nordliga skärgårdens äldsta kapell, från 1720. Lotsplatsen Rödkallen har numera ett skärgårdshotell i gamla lotsbostaden och fyren.

Hindersöns mystiska labyrinter
På Hindersön bor de flesta av skärgårdens cirka 80 bofasta. På ön finns också konferensanläggningen Jopikgården och enda skärgårdsjordbruket norr om Stockholm.
Luleå skärgård har också en rik kulturhistoria. Ingen annanstans är de mystiska stenlabyrinterna så många.
Här finns också stugor att hyra.På Kluntarna finns två med fyra bäddar och en med sex bäddar. Det är ett enkelt, men bekvämt boende.

På ön finns också två bastuar och ett naturinformationsrum som berättar om Luleås unika skärgård i allmänhet och Kluntarna i synnerhet. Under sommaren finns även stugvärdar på ön. Kluntarna är väl anpassat för fritidsbåtar med en rejäl brygga och bojförankring.

Levande skärgård
I Luleå skärgård finns numera ett flertal anläggningar med 16 raststugor, sju bastuar, 605 meter bryggor, 30 grillplatser och tio strövstigar. Alla populära färdmål och ofta besökta av fritidsbåtar.

- "Vi förbättrar ständigt dom anläggningar vi har", säger Göran Wallin, avdelningschef för skärgård och friluftsliv på Luleå kommun Fritid. Alla ska kunna uppleva skärgården genom att åka ut med turbåt eller egen båt och kunna hyra stuga till en rimlig kostnad. Det ska vara en levande skärgård, tillgänglig för många. På ett flertal passager har Luleå kommun Fritid egna fritidsbåtsfarleder och även egna specialsjökort över intressanta områden.

I Luleå skärgård finns det nästan 750 öar och cirka tusen mindre holmar.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser