Sevärdheter  Ljungby  Kyrkor  Sevärdheter  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Ljungby

I Ryssby kan man få Trädgårdsvisning och även få veta vad för slags växter som trivs här i vårt klimat. Du är välkommen att titta på villatomten, där det finns dammar, stenparti, torvpartier och perennsrabatter. Här finns ca 2 000 olika sorters växter från de vårblommande lökarna till träd. Det finns även viss möjlighet att köpa plantor av lite ovanligare arter från eget växtmaterial. Vill man se djur och natur kan man bege sig till Ryssbygymnasiet i Ryssby som visar sina vilthägn med hjortar och vildsvin.

 

När det gäller mer om andra sevärdheter så finns Torpa Slukhålet, en av naturens många märkligheter. Hålet ligger i en sänka och har flera tillopp från omkringliggande mossar, men inget utlopp. Vattnet försvinner ner i marken, torven glider in mot hålet som bara blir större och större. Mycket vacker natur, rastplats. Det finns också en viltsafari i Södra Ljunga 15 km sydost om Ljungby. Dagarna det gäller är tisdag, onsdag och torsdag och då får man även en lokal guide genom viltrika skogar.

Man kan besöka Gölsjömosse som är beläget vid Bräkentorpsjöns östra sida och gärna ta en tur på vandringsleden på 6,5 km med kultur- och fornminnen, man kan välja naturstig på 2 km om man vill. Besök naturreservatet som är känt för sitt rika fågelliv, t ex orre, ljungpipare, trana, storspov, grönbena och gulärla, man kan också besöka utsiktstornet som ligger i den norra delen av reservatet och använda sig av strövstigen.

I Annerstad finns ett skolmuseum i Kanarpstugan. Bolmsö har ett gårdsmuseum i Perstorpsgården. Lagan har ett bilmuseum som ligger i Laganland. Det finns även ett Hembygdsmuseum i Hembygdsgården. I Agunnaryd ligger ett skolmuseum i Tjurkö från seklets början.

"Bergskedjan" är ett litet museum som visar byns forna betydelse och finns i Målaskog. Hembygdsmuseum i Odensjö Hembygdspark. Hembygdsmuseum i Angelstads hembygdspark. Hamneda hembygdsförening visar en gammaldags lanthandel. Hembygdsgården i Kånna speglar jordbruks- och hantverksredskap i gamla tider. Lingmuseet - den äldsta prästgården i Södra Ljunga. Motorsågsmuseum vid Naturbruksgymnasiet i Ryssby. Ljungbergmuseet invigdes 1990 och visar konst av Sven, Ann Magret, Pontus och Elof Ljungberg.

Det finns fler naturreservat och besöka bl a de som finns i Odensjö som t ex Hästhultsskogen som är en urskog, Naturreservatet vid Rocknen som är ett myrlandskap, Vandringsleder, se informationstavla vid Odensjö kyrka. Naturreservatet i Huliesjön, välkänd fågelsjö med utsiktstorn ligger i Lagan. I Annerstad kan man ströva längs banvallen eller invid den gamla fornminnesborgen Piksborg intill sjön Bolmen.

Vill man ut och ströva kan man välja Byholma som är en vacker bokskogsudde vid Sundranäs. Är man också intresserad av strutsuppfödning får man bege sig till Agunnaryd och få en guidad tur på en strutsfarm med strutsar i olika åldrar och raser, man bjuds på biodlingens ädla konster med hur man sköter bin och hur de lever och hur man får honung. Man får se verkligheten bakom honungsburken och prova på hur honung från Agunnaryd smakar.

I Målaskog som ligger vid den gamla stationen finns anvisningar om hur man hittar till Strands jordkula som ligger vid sjön Tjurkens strand och man hittar också en bergssmedja som minner om tiden då stenbrytning var en viktig inkomstkälla för människor i Målaskogstrakten. Vid Långhult hittar du Kuggaberg som är trollens hemvist och vid foten av Kuggaberg finner du också en minnessten över sagoberättaren Mickel i Långhult.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser