Sevärdheter  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Sevärdheter

Flygvapenmuseum
Flygvapenmuseumet är ett ungt museum och har till uppgift är att visa det militära flygets utveckling i vårt land. Även flyget som företeelse är ungt. Den första flygningen med ett motordrivet flygplan utfördes 1903 i USAoch sex år senare kunde svenskar för första gången se ett flygplan i luften. Den svenske friherren Carl Cederström även kallad flygbaronen befann sig i Tyskland då där han såg flygningar . Han blev intresserad och reste till Frankrike för att lära sig flyga och köpa ett flygplan. 1910 kom han till Sverige som den förste svensk med aviatördiplom och i juni 1911 kom Cederström till Malmen för att visa upp sitt flygplan. Då gick Linköpingsborna man ur huse för att se denna begivenhet. Eftersom armén och marinen behövde utbilda förare till sina nyupprättade flygenheter organiserade Cederström 1912 en flygskola på Malmen Det är på den platsen Flygvapenmuseum idag finns.


Fenomenmagasinet

Här finns 3 våningar fulla med experiment, från hur dina öron fungerar till hur man slussar i Göta kanal. Du kan även prova att sitta som pilot i ett SAAB 2000 - plan. Att testa, undersöka, laborera passar alla. Det enda som krävs är att du är nyfiken.


Östergötlands länsmuseum

Länsmuseum - Östergötlands länsmuseum har fantastiska samlingar av konst, kulturhistoria och medicinhistoria. De anordnar även föreläsningar, guidningar i kulturlandskapet, stadsvandringar, utbildningar och utställningar.

Kinda Kanal

Kinda Kanal och dess konstbyggda del ingår i en vattenväg som för resenären genom ett underbart och naturskönt kanal- och sjösystem i södra Östergötland. Kinda Kanal börjar i Roxen och fortsätter genom bl.a centrala Linköpings stadsbebyggelse. Kanalen har sitt slut i sjön Åsunden.
År 1799 påbörjades arbetet med kanalen. Slussbygget utfördes under 1800-talets första decennium. Felberäkningar medförde att vårfloden 1813 raserade slussen och orsakade stopp i kanaltrafiken som endast var igång under två år. Kort efter att slussen vid Brokind störtat samman gick kanalbolaget i konkurs. År 1870 var kanalen färdig och invigdes något år senare för trafik.

Stångådalen
Stångådalen har från stenåldern varit attraktiv för människor. Längs vattenleden har alltid funnits goda förutsättningar för jakt och fiske. Det finns ett antal fornlämningar utmed Kinda Kanal. De vanligaste är gravar från äldre och yngre järnålder (500 f Kr-1050 e Kr). Förutom järnåldersgravar och fornborgar finns det också spår efter invånare från sten- och bronsålder.


Göta kanal

Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång och har 58 slusssar. Av sträckan är 87 km grävd kanal.
P å 1500-talet föreslog biskop Brask i Linköping att en båtled skulle anlägggas tvärs över Sverige.
Baltzar von Platen, greve, sjömilitär och statsråd, blev den som lyckades driva igenom kanalprojektet.

Den 11 april 1810 utfärdade Karl XIII det privilegiebrev som gav Göta kanalbolag rätt att bygga och driva kanalen. I maj 1810 togs de första spadtagen vid Motala.Under de 22 åren utförde i runt tal 60.000 man ca 7 miljoner effektiva dagsverken à 12 timmar.
Den 26 september 1832 invigdes Göta kanal i Mem i närvaro av Sveriges konung Karl XIV Johan med familj.Baltzar von Platen fick inte uppleva av sitt livsverk Tre år tidigare, 1829, avled han.

Under hela 1800-talet hade kanalen stor betydelse som transportled. Järnvägen och framför allt lastbilstrafiken tog så småningom över kanalens roll. Transportleden blev istället en av Sveriges mest välbesökta och kända turistattraktioner.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser