Sevärdheter  Landskrona  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Landskrona - Staden vid havet

Picture 1.jpg Picture 3.jpg Picture 2.jpg
Landskrona fick sina stadsprivilegier år 1413, och som grundare till staden räknas Erik av Pommern och Margrethe Valdemars-datter. I slutet av 1500-talet var Landskrona en dansk stad med ca 1000 invånare. Men under historiens gång har staden varit både skånsk, nordisk och svensk.

Landskrona är en betydande hamnstad. Stora utskeppningar görs bl a av gödning från Norsk Hydros anläggning. Kommer man från havet så är det vattentornet som är det mest iögonfallande landmärket. På väg in till centrala Landskrona passeras Fiskarhustrun som står och spejar ut mot Ven. Kanske funderar hon på hur det skulle vara att bo på Ven eller i Danmark några kilometer bort. Eller så väntar hon på sin man som är på väg hem från sjön med sin fångst.

Picture 4.jpgNaturligtvis finns det ett visst mått av fiske kvar i Öresund, och det går det att köpa färsk fisk direkt från båtarna. För den fiskeintresserade går det flera gånger i veckan ut fisketurer. Då fångas bland annat torsk, makrill och horngädda.

Picture 5.jpg
I slutet av 1880-1890-talet arbetade Selma Lagerlöf som flickskolelärarinna i Landskrona i tio år. Huset där Selma bodde kallas idag för Selma Lagerlöf-huset och ligger på Kungsgatan. Det var faktiskt här som hon skrev de första kapitlen i sin så älskade bok om det gamla Värmland, Gösta Berlings saga. I Adolf Fredriks kasern från 1700-talet hittar man Landskrona Museum. I denna militära kasern visas båda stadshistoriska samlingar och andra tillfälliga utställningar. Arbetet med barn och ungdom har hög prioritet.

Picture 6.jpgKommunhuset ligger vackert beläget med båtarna till Ven i blickfånget. Kommunen har ca 38000 innevånare varav ca 28000 bor i centralorten Landskrona. Inne i staden finns det många restauranger och matställen. Under sommarmånaderna har många sina uteserveringar öppna.

Picture 7.jpgÖn Ven, pärlan i Öresund, är väl värd ett beök. Resan tar inte mer än en halvtimme från Landskrona och här finns fler unika sevärdheter. Det var nämligen här som Tycho Brahe under åren 1576-1597 bland annat utbildade ett stort antal astronomer från hela Europa: Läs mer under sevärdheter.....Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser