Sevärdheter  Sevärdheter  Bilder  Åhus  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Åhus - populär badort med gamla anor

Åhus är en av skånes populäraste badorter. Hit kommer tusentals sol- och badälskare varje sommar för att njuta på ortens härliga, milslånga sandstränder.

Men Åhus är också känt för andra njutningar, nämligen svenska exportsuccén Absolut Vodka och ål, och kommer man hit bör man inte missa att gå på ett äkta ålagille, eller åtminstone smaka den underbart doftande nyrökta ålen från något av rökerierna.

Under många år var dessutom Åhus centrum för den svenska tobaksodlingen. Denna 200 år långa epok är slut, men som påminnelse om Åhus Havanna och Ljunglöfs Ettan finns en tobakslada bevarad med tobaksplantor i prydliga rader utanför.

 

Området där Åhus ligger har varit bebott i minst 3000 år, och under vikingatiden låg här en viktig handelsplats. Man vet inte riktigt när Åhus blev stad, men Åhusborna har enats om år 1149, eftersom Ärkebiskopen Eskil i Lund då fick området i förläning av den danske konungen, och den firade således 850-års jubileum 1999.

Denna medeltida stad har mycket av den historiska charmen kvar, och speciellt kring det äldsta delarna av staden kring den praktfulla Mariakyrkan. Dagens Åhus är en riktig idyll med sina korsvirkeshus och kullerstensbelagda, trånga gator.

 

I och omkring Åhus hittar man inte mindre än ett tjugotal golfbanor, och det finns gott om möjligheter till camping och att hyra stugor. Hamnen är stadens centrum under sommaren, och här anordnas då en mängd evenemang och aktiviteter. Det är härligt att strosa runt bland segelbåtar och småbåtar.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser