Sevärdheter  Om Kiruna  Sevärdheter  Fiske  Ishotellet

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Kiruna

Kiruna är med sina 20000 kvadratkilometer Sveriges största kommun och den enda som gränsar till Finland och Norge.Den ligger på samma breddgrad som mellersta Grönland, men medeltemperaturen är bara 5 grader lägre än Stockholms.
Kiruna är ett ungt samhälle och började sin historia från år 1900, då gruvbrytningen startade på allvar och malmbanan blev färdig till Narviks isfria hamn (1902). Stadens grundare, fil dr Hjalmar Lundblohm som dog 1926, var den första disponeneten vid LKAB i Kiruna.

I Hjalmar Lundblohmsgården finns det mesta om Kirunas kultur och historia, bl a en permanent fotoutställning från den tid då rallarna byggde malmbanan över fjället.
På det samiska museet Samegården visas samernas historia.

Kirunas fjällvärld inkluderar Kebnekaise, 2117m över havet. Inom Kiruna kommun finns betydande turiststationer bl a i Riksgränsen, Björkliden, Abisko och Kebnekaise. Svenska turistföreningen har över 840 km rösade vandringsleder inom kommunen samt ett 50-tal stugor och kåtor för övernattning. Med sina 6200 sjöar och 6 stora älvar kan Kiruna , Lappland, erbjuda ett fantastiskt fiske sommar som vinter (pimpelfiske). I skummande forsar kan man roa sig med forsränning och för kanotisterna är de väl kartlagda älvarna attraktiva mål.
Utmärkt skidterräng, skotersafaris och hundspannsturer i väglöst land. Sista helgen i januari varje år arrangeras Kiruna snöfestival- med konstutställningar, teatrar, konserter, hundrace, renkappkörning och en stor snöskulpturtävling med deltagare från praktiskt taget hela världen.

 

 

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser