Sevärdheter  Framsidan  Parker  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Sevärdheter

Vrå stenåldersboplats
I landskapen runt Mälaren bodde Sveriges första jordbrukande stenåldersfolk För ca 6000 år sedan. Fynd från denna tid har gjorts vid Östra Vrå. Vid Grundstenarna från stenåldersboplatsen finns idag en rekonstruerad stenåldersby med fem hyddor byggda med den metod som man tror användes under jägar- och bondekulturen på stenåldern

Stora Djulö
Herrgårdsbyggnaden, Stora Djulö är från början av 1700-talet och är vackert belägen nära stranden vid Djulösjön.
Här hålls fester och representationer i den övre våningen av den gamla herrgårdsbyggnaden och det gamla köket har byggts om till ett gemytligt herrgårdscafé med uteservering vid sjökanten. I de rum tjänstefolket använde finns olika typer av utställningar.
På Stora Djulö finns ett stort bestånd av äppelträd och en liten perenn trädgård i barockstil. En promenad här ger en lustfylld upplevelse och upptäckarglädje.
Det var här vid St Djulö som Nils Holgersson i Selma Lagerlöfs bok "Nils Holgerssons underbara resa" såg vad han ansåg vara - den sköna lustgården.

Mogetorp stenåldersboplats
Vid utgrävningar 1936 fann man resterna av ett stenåldershus och man har kommit fram till att boplatsen användes för omkring 3300 f Kr, tidigt skede av yngre stenåldern. vid den tiden låg den på en större ö och klimatet var milt. Det varma klimatet framgår av avtryck av en vindruvskärna i en keramikskärva.

Julita - Sveriges Lantbruksmuseum
Vid sjön Öljarenligger Julita, ca 25 km NV om Katrineholm. Julita var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods.
Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den sista privata ägaren, löjtnant Arthur Bäckström sopm donerade Julita till Nordiska museet, som från 1944 förvaltat godset. Herrgården med alla sina byggnader; park, örtagård, torp, statarlängor och sina vidsträckta ägor visas sedan dess för allmänheten.

En av huvudattraktionerna på Julita är den guidade visningen i Stora huset. Här finns också Museum och kapell, Skansenstugor, djur av skyddsvärda lantraser, Promenadstigar, Mejerimuseet, Brandskyddsmuseet, Tegelbruket, Gårdskontor, vagnhall och kök och Pettson och Findus
de kända barnfigurerna ur Sven Nordqvists barnböcker och TVs Julkalender finns på Julita året om. Här är Pettsons hus med både vedbod och hönshus, precis som i böckerna. Husen är byggda i barnens egen storlek, och man får kliva på i köket och hälsa på.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser