Sevärdheter  Sevärdheter  Historia

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Sevärdheter

Fornborgen på Hökberget
Här ligger en fornborg som troligtvis härstammar från järnåldern som är byggd på ett för fornborgar typsikt sätt, på en höjd och med ett brant stup. En hundra meter lång mur har skyddat borgen från inkräktare som kommit från de andra väderstrecken. I dag återstår bara ruiner av den hundra meter långa muren. Det finns även andra stensättningar och fornborgar i närheten av Hökberget.

Dye domarring - en gravplats från järnåldern
Värmlands största domarring i Dye består av elva stenar samt en avslagen mittsten. När platsen undersöktes 1971 visade det att den bestått av två intill varandra liggande mindre domarringar och iden södra ringen påträffades en gravgömma med brända ben av en människa och en hund medans den norra ringen saknade fynd. Vid undersökningen har rester från en Stenålders-boplats som anlagts cirka 4000-3500 f. Kr påträffats. Boplatsen var troligtvis åt jägare och fiskare.

Värmlands Museum
På Sandgrundsudden ligger Värmlands museumen med en total utställningsyta på 3 000 kvm och där finner du basutställningar om den värmländska historien. Värmlands utveckling berättas från inlandsisen fram till vår tid. Med hjälp av bilder, föremål och musik beskrivs historien för museibesökaren. Tillfälliga utställningar förekommer av varierande slag och teman.
Museet är inrymt i två byggnader där den äldsta byggdes 1929. Den nya röda sjuhörniga museibyggnaden blev klar 1998 och förbinds med den gamla genom en glasad gång.Här finns det ett kafé och en restaurang om du blir sugen på något att äta. I museibutiken kan du handla värmländska kvalitetsvaror som konsthantverk, litteratur och souvenirer.

Sprängtekniska museet
Ammunitionsfabriken Zakrisdal byggdes upp under andra världskriget åren 1940-1945. Zakrisdalsverken hade under kriget en viktig roll i uppbyggnaden av Sveriges försvar.I museet visas bland annat:

  • Foton, kartor, tavlor, facklitteratur från 1800-talet till nutid.
  • Verkskyddsmaterial och civilförsvarsmaterial.
  • Delar av den produktionsutrustning som använts vid Zakrisdalsverkens tillverkning av sprängkapslar.
  • Delar av produktionssortimentet såsom tändrör, patronhylsor, ammunition m.m.

Alsters Herrgård
Alsters herrgård är diktaren Gustaf Frödings barndomshem där den kände och folkkäre skalden föddes 1860.Byggnaden har anor sedan 1600-talet och stenhus som fanns här ersattes 1772 av den nuvarande herrgården.
Herrgården fungerarsom minnesgård över Fröding och har en permanent utställning om författaren och diktaren men det förekommer också tillfälliga konst- och hantverksutställningar.g finns det Under sommaren arrangeras herrgårdskvällar med musik, dans eller lyrikuppläsning. I herrgårdscaféet kan du njuta av hembakat.

Mariebergsskogen - Karlstads stadspark
I stadspark Mariebergsskogen finns bl a Värmlands Naturum, Friluftsmuseum, Lillskogen med svenska lantdjur, en härlig badplats och fina vandringsstråk.

Stadsträdgården i Karlstad
Under 1860-talet började man anlägga Stadsträdgården med inspiration av parker som fanns på kontinenten. I början av parkens historia fanns det här en skola för trädgårdsmästare och man bedrev en plantskola. Vid en brand 1959 brann restaurangen ned och Stadsträdsgården låg i träda till 1993. Idag finns ett stort sortiment av främst träd och buskar. Den som är intresserad av vackra blommor, buskar och träd rekommenderas att besöka Stadstrådgården. På sommaren arrangeras det också blomstervandringar i Stadsträdgården.

Brattforsheden
Brattforsheden är en av Sveriges största isälvsavlagringar som bildats av en stor isälv. Heden är av landets främsta randdeltakomplex, innehållande en lång rad intressanta och välutbildade ytformer. Floran på heden är artfattig men här förekommer bland annat den ovanliga mosippan. I området finns även ett antal rödlistade insektsarter. Den sällsynta sandödlan är en annan medlem av faunan på heden.
Förutsättningarna för friluftslivet är mycket goda. Vandringsleder, rastplatser, informationscentraler m.m. finns anlagda.

Gammelskogen
Mariebergsskogen är en fantastisk 400-årig tallskog med talljättar som var stora träd redan på Carl XII tid. Motsvarande gammelskog finns inte någon annanstans i Värmland. Genom skogen går promenadstigar och längst i söder når du Mariebergs strandängar.

Segerstads skärgård
Segerstads skärgård är en del av den unika Vänerskärgården och du finner den söder om Segerstadshalvön. Bestående av ett 30-tal öar som i stort sett saknar bebyggelse kan du uppleva känslan av orörd och ursprunglig skärgårdsnatur. Stränderna skiftar ikaraktär från rena sandstränder, klappersten och kala berghällar.
På en av de mest besökta öarna Åsundaön finns jättegrytor som har bildats av vågorna när Vänerns yta stod högre än idag. Stora Axelön har fyra labyrinter eller Trojeborgar.
Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser