Sevärdheter  Badstränder  Bilder  Sevärdheter  Karta  Världsarvsstad  Årliga evenemang

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Sevärdheter i Karlskrona

Världsarvet

Örlogsstaden Karlskrona, grundad 1680, blev 1998 Sveriges nionde världsarv på Unesco:s prestige-fyllda Världsarvslista. Det är stadens mycket välbevarade marina 1600- och 1700-talsmiljöer som bidragit till detta, och de är klassade som riksintresseområde för kulturmiljövården. De bevarade byggnaderna är av mycket hög arkitektonisk, konstnärlig och teknisk kvalitet.
Världsarvet finns utförligt beskrivet med bilder och text på vår speciella avdelning för Världsarvet

 

Museerna

Nya Marinmuseum
Sveriges modernaste museum invigdes den 28 juni 1997. Huskroppen som är 145 meter lång lånar drag av de 1700-talsbyggnader som redan finns i Karlskrona och är 7.500 kvadratmeter stor. Större delen vilar på pålar i vattnet. Det gör att museifartygen kan förtöjas intill museet - och i förekommande fall lägga ut och göra turer i Karlskronas skärgård. Dessutom finns under utställningssalarna ett autentiskt skeppsvrak från 1700-talet som besökarna kan beskåda genom att gå ner i en tunnel under vattnet. .
Blekinge Läns Museum
Muséet grundades från början för att bevara den lokala bygdens minnen, och har idag en diger samling att visa upp. Här visas även specialutställningar och installationer. Den lilla barock-trädgården framför huvudbyggnaden är en sevärdhet i sig.
The Kulenovic´Collection
Mest känd är en tavla av Lionardo da Vinci, "The Youngest Madonna", och där kan du också se en samling målningar av konstnärer från renässansen till modern tid.

 

Stortorget

Stortorget i Karlskrona är ett av norra Europas största och absolut vackraste torg. Det rymmer bland annat två kyrkor ritade av Tessin efter förebilder från Rom: Trefaldighetskyrkan, oftast kallad Tyska Kyrkan och Fredrikskyrkan. Här finns också stadens rådhus, bibliotek, konserthus och en mängd andra byggnader. Mitt på torget står stadens grundare Karl XI staty. Dagen innan Midsommarafton varje år arrangeras här en jättelik lövmarknad.

 

Rosenbom

En av de mest välkända och populära turistattraktionerna i Karlskrona är utan tvekan Gubben Rosenbom. Denna trästaty och fattigbössa står utanför Amiralitetskyrkan, eller Ulrica Pia som den också heter, som faktiskt är den största träkyrkan i Sverige.
Många kanske känner till Rosenbom från Selma Lagerlöfs "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".
Legenden förtäljer att konstapel Matts Rosenbom levde i slutet på 1600-talet och bodde med sin stora familj på Björkholmen. Han drabbades av sjukdom och kunde inte återgå till sin tjänst i kronan. Han fick därför tillstånd att tigga för sitt uppehälle. Matts Rosenbom frös ihjäl på nyårsafton 1717 när han stod och tiggde utanför de rikas fönster. Morgonen efter hittades han död, ihjälfrusen, fortfarande med utsträckt hand och hatten neddragen långt över öronen. Sedan dess står hans träreplika här och ber alla som passerar om en slant till behövande. Han är klädd i den dräkt som bars av en båtsman vid mitten av 1700-talet. Lyfter man på hatten finns det en myntspringa att lägga sitt bidrag i.

 

Björkholmen

På Björkholmen bodde de första hantverkarna som flyttade in till Karlskrona för att jobba på varvet. Och än idag ser vissa delar av stadsdelen ut som då, på det tidiga sjuttonhundratalet. Har man tur kanske man även får höra en mycket speciell dialekt som har sitt ursprung här, nämnligen Björkholmskan. Känneteknande är rikligt med diftonger, och för många kan den ibland påminna om den betydligt vanligare skånskan.

Det är lätt att drömma sig tillbaks till mindre stressade och mer rofyllda äldre tider när man vandrar längs de små söta, kulörta husen med sina blommande trädgårdstäppor. Men hur pittoreskt det än kan te sig idag, hade nog även Björkholmen sina problem under sjutton- och artonhundratalet. Familjerna var stora, och i de diminutiva Björkholmsstugorna var trångboddheten svår. Idag minner dock området om hur det en gång såg ut över hela Karlskrona, innan politikerna hängav sig åt den rivningshysteri som präglade större delen av Sverige under andra hälften av förra århundradet.

 

Wämöparken

Vämöparken är ett friluftsmuseum som invigdes i början av seklet. Här finns hembygdspark med bl a gästgivaregård, kaffestuga och prästgård. Den vackra Wämöparken har länge varit ett populärt rekreationsområde för Karlskronaborna. Under folkparkseran var det hit alla artister kom, medan parken numer används mer för hembygdsarrangemang och som promenadområde. Sommartid hålls här bl a folkmusikdagar och loppmarknader.
De gamla byggnaderna som finns här stod ursprungligen spridda över Karlskrona och omkringliggande städer, och de har alltså flyttats hit. I hembygdstugan finns kaffe och förtäring såsom våfflor att inhandla, och ibland ordnas även trevliga grillkvällar. Den sköna naturen i parken är värd ett besök, bara den.

 

Ö-riket

Karlskrona skärgård med alla vackra öar och holmar är en given utflyktsupplevelse. Skärgården består av över 90 öar, alla med sin egen, speciella karaktär. Flera av de större öarna nära land har broförbindelse med fastlandet. Längre ut i skärgården kommer man med Skärgårdstrafiken som utgår från Fisktorget i centrala Karlskrona. Hela området från Hasslö, runt Torhamns udde och upp till Kristianopel kallas för Ö-riket. På Aspö ligger Drottningskärs kastell, i mångas ögon det skönaste sjökastellet i Europa.

 

Kustriket

Kustriket utgörs av de östra kustområdena i Karlskrona. Denna del av blekinge bjuder på en oerhört vacker, omväxlande natur och har ofta en spännande historia som sträcker sig långt bak i tiden. Längs hela kustriket hittar du små fiskebyar med pittoreska vyer och en alldeles unik charm. Här finns också många gamla, vackra värdshus och gästgiverier. Kustriket är ett riktigt paradis, och på somrarna fylls ofta byarna med liv och fest.

 

 

Ekriket

I norra delen av Karlskrona kommun hittar du Ekriket. Eken är en symbol för en levande kulturbygd med gamla anor. Här erbjuds ett vackert, böljande landskap präglat av många sjöar, luftiga bokskogar och ekhagar. Här finns en naturlig orörd natur, möjligheter till fiske och bad, vildmarksliv och många vandringsleder.

 

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser