Sevärdheter  Badstränder  Bilder  Sevärdheter  Karta  Världsarvsstad  Årliga evenemang

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Karlskrona - En modern skärgårdsstad -

Karlskrona är vackert belägen vid Sveriges sydostspets, byggd på 33 öar i den blekingska skärgården. En barockstad grundad 1680 av Karl XI efter inspiration från bl.a. Rom och Venedig. Staden behövdes då av svenska flottan som ny huvudbas med isfri hamn och centralt läge i Östersjön. Med flottan i Karlskrona kunde man hålla förbindelserna öppna med provinserna på andra sidan Östersjön där flera av rikets viktigaste städer låg, bla Stralsund och Riga.


Karlskrona är idag en modern stad, ledande i IT-utveckling - mer än var tionde anställd arbetar i ett IT-företag. Karlskrona har också en stark profil som Östersjöns mötesplats med en nybyggd färjehamn byggd för framtida trafik med flera Östersjöländer. Genom dagliga turer med färjan Stena Europe mellan Karlskrona och Gdynia i Polen har en snabb genväg till det nya Europa skapats. Hos våra grannländer runt Östersjön finns en marknad med 50 miljoner människor. Bara i Gdynia/Gdansk/Sopotområdet bor ca en miljon invånare. Karlskrona har ca 61 000 invånare.

På världsarvslistan

Världarvslistan tillkom 1972 efter beslut vid FN-organet Unescos generalkonferens. Syftet är att skydda de mest värdefulla kultur- och naturhistoriska miljöerna i världen. Sedan tidigare finns åtta sådana områden i Sverige, t.ex. Drottningholms slottsområde, hansestaden Visby och hällristningsområdet i Tanum. Karlskrona har just blivit det nionde området och omfattar bl.a. befästningsanläggningarna Kungsholms fort och Drottningskär, stadsdelarna Trossö och Stumholmen samt af Chapmans lantställe Skärva. Den 2 december 1998 upptog Unesco:s världsarvskommitté Karlskrona på
världsarvslistan. 

Flygfilm över Karlskrona


Marinmuseum
Ett nytt Marinmuseum hade premiär 27-29 juni 1997 och ingår i objekten till Världsarvslistan. Museet är byggt på en 150 meter lång pir ut i havet, vilket understryker dess marina karaktär. Längs piren ligger bl.a. minsveparen Bremön och fullriggaren Jarramas förtöjda. Utställningarna skildrar den seglande flottans historia - livet ombord, varvshantverk, vapen och uniformer m.m. De kända samlingarna av galjonsbilder och fartygsmodeller från 1600- och 1700-talen är viktiga delar av utställningarna.

Öppen skärgård
Karlskronas vackra skärgård har varit stängd för utländska gäster, men sedan 1997 är det fritt för alla att besöka öarna. Till de större öarna Hasslö, Senoren, Sturkö och Tjurkö finns det broförbindelse och  med skärgårdsbåt eller med egen båt når man de yttersta havsbanden. De vackra öarna uppvisar fortfarande genuina bymiljöer och en underbar natur. Allra längst ut ligger de kärva, fascinerande Utklipporna med sitt rika fågelliv. Upptäck hantverksbodarna, njut  rökt fisk och säsongens skördar! Med skärgårdsbåtarna tar du dig ut till någon av öarna för en upptäcktsfärd till fots eller med cykel. Flera av de stora öarna kan även nås med bil. I Ö-riket finns också flera av Karlskronas unika fort och fyrar. Guideturer ordnas av turistbyrån i Karlskrona. 
Skärgården bjuder mångfalt!

Mer om Blekinge
Blekinge turism

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser