Sevärdheter  Kultur & natur

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Kultur och natur i skön förening

Museum, tobakslada, punschfabrik, konsthall och Skottsbergska gården - allt finns samlat i Kulturkvarteren i centrala Karlshamn. Under den första hälften av 1800-talet fick husen en mer anspråksfull fasadutformning som saknar motsvarighet i andra trästäder. De kännetecknas av att dörren sitter mitt på huset mellan pilastrar som är bredare än husets övriga. De höga taken och knutpilastrarna kännetecknar också dessa byggnader.

 

På Harms backe längs den södra delen av Drottninggatan finns exempel på sådana hus. Där ligger bland annat Alice Tegnérs födelsehem, Harmska huset och Hotell Hoppet, som omnämns i Vilhelm Mobergs utvandrarepos, och också var inspelningsplats för filmerna.

Karlshamn var under 1800-talet en av de stora samlingsorterna för utvandrarna på väg till Amerika. Nere vid hamnparken står Axel Olssons utvandrarmonument, Karl-Oskar och Kristina. Kastellet som ligger på Frisholmen i Karlshamns hamninlopp murades av gråsten i en oregelbunden sexkant. 400 man var mest i gång på kastellet som var i bruk till 1865. Det går båtturer ut till detta spännande utflyktsmål på sommaren. Eriksberg är en av norra Europas största natur- och viltparker. Här strövar bland annat kronhjortar, dovhjortar, älgar, mufflonfår och visenter helt fritt.

 

Skärgården i Karlshamn består av mer än 250 öar, kobbar och skär. Tärnö är den största ön och från dess högsta punkt, Drakberget, ser man mer än halva Blekinges kust. Laxfisket i Mörrumsån har gamla anor, idag vallfärdar sportfiskeentusiaster från när och fjärran till Mörrum.

Man kan också besöka Laxens Hus vid Kungsforsen - en anläggning som ger en fantastisk inblick i laxens liv och leverne. Här finns möjlighet till trollingfiske i Hanöbukten, fiske längs havskusten och i någon av de omkring 200 insjöarna. I Ihre 20 km norr om Karlshamn körs varje år Ihretrampen där man kan välja på tre olika sträckor, 17 km, 31 km eller 60 km. Hela bansträckningen är asfalterad och går genom omväxlande Blekingsk och Småländsk natur.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser