Sevärdheter  Lite om Kalmar  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Kalmars mest kända sevärdhet är nog Kalmar slott som ligger på en liten ö precis utanför centrum, och förbinds till den centrala ön med två korta broar. Det magnifika slottet började uppföras redan i slutet av 1100-talet, och stod 1397 i den svenska politikens centrum, då Kalmarunionen bildades. Gustav Vasa med sönerna Erik XIV och Johan III, byggde under 1500-talet om den medeltida borgen i praktfull renässansstil, och idag är det nordens bäst bevarade renässansslott. Några av de mest berömda rummen i slottet är bl a Kungsgemaket, Tornrummet och Slottskyrkan som är i fullt bruk och en av landets mest populära bröllopskyrkor. I många av salarna visas idag konstutställningar och där hålls också konserter och annan underhållning.

 

Bredvid slottet ligger den vackra Stadsparken i engelsk stil. Här kan man strosa runt och bara njuta av den underbara miljön, äta medans man beundrar utsikten från restaurangen, och på kvällen stanna till och lyssna på den musik som bjuds från parkens scen. Kalmar stad, som ligger på ön Kvarnholmen, är en av Sveriges absolut äldsta städer, och mycket av den gammaldags charmen finns kvar. En gång i tiden var staden "rikets lås" mot den danska gränsen, och runt staden låg tunga vallar som effektivt stoppade fienden. Stadsportarna Kavaleren och Västerport finns kvar än i dag, likaså delar av vallarna. Den pittoreska stadskärnan från medeltiden, som kallas Gamla stan, ligger alldeles intill slottet. Här kan man promenera och drömma sig bort från stadslarmet.

 

På torget ligger Teatern och Kalmar Domkyrka, i praktfull barockstil, som är en av de få oförändrade byggnaderna från Sveriges stormaktstid. Betydligt äldre kyrkor än Domkyrkan hittar man om man beger sig några kilometer utanför Kalmar stadskärna. I bl a Kläckeberga, Hossmo, Hagby, Voxtorp och Arby hittar man unika 1100-tals kyrkor som är väl värda att besöka. På Kalmar Läns Museum kan man bl a se en utställning om Regalskeppet Kronan, ett av den svenska historiens största och dyraste skepp, varifrån mer än 20 000 föremål har bärgats. Fartyget exploderade under en sammandrabbning med danska flottan år 1676. Här finns också fasta utställningar om Medeltidens Kalmar och en av Sveriges mest folkkära illustratörer, Kalmarflickan Jenny Nyström.

 

Andra populära besöksmål är Kalmar Sjöfartsmuseum, och de gallerier som finns inne i staden. En oas är Krusenstiernska gården, ett gammalt borgarhem som idag är museum och där man kan fika i avslappnande miljö. I Kalmar är det alltid nära till havsbad, och ett omtyckt fritidsområde är Stensö, där man också kan övernatta i stuga eller campa. Andra badplatser är Kalmarsundsparken, Jutnabben och Bergavik, som alla ligger nära centrum längs Kalmars cirka fem mil långa kust.

 

Staden har ett rikt utbud av restauranger med menyer från de flesta kök, pubar i allt från irländsk till fornnordisk stil och nattklubbar med dans och uppträdanden. Är man på shopping humör är Kalmar rätt ställe att befinna sig på, för i centrum finns över 200 butiker att spendera i. Kalmar har mycket mer att erbjuda än det som nämnts här, men lite lämnar vi till er att upptäcka själva.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser