Sevärdheter  Kultur  Sevärdheter  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Jönköping, museer och kultur

På Jönköpings läns museum kan man bl a se Sveriges största utställning med verk av stadens son John Bauer, och flera andra unika, fasta och tillfälliga utställningar. Under 1800-talet expanderade staden, och den största anledningen till detta var produktionen av säkerhetständstickor som tillverkades av asp. Idag ligger Tändsticksmuseet i Tändsticksfabrikens lokaler som 1998 fyllde 150 år. Där kan man se hur tändsticksarbetarna levde och hur produktionen gick till.

På Tändsticksområdet finns dessutom Sveriges mest omfattande Radiomuseum, och Kulturhuset som har café och verkstäder, arrangerar konserter, loppmarknader och familjeteater. Inne i staden finns också flera gallerier som ställer ut både svenska och utländska konstnärer.

På Jönköpings konserthus kan man njuta av ett brett utbud av konserter med både världsartister och lokala förmågor. Musiken har en viktig plats i stadens kulturliv, och Länsmusiken har flera ensembler/konstellationer och egen kammarmusiksal. I många sammanhang figurerar dessutom Jönköpings symfoniorkester och sinfonietta, stadens profana och sakrala körer, orkestrar och musikkårer. Här finns jazzklubb och folkmusik- och rockföreningar.

Jönköping är ju dessutom känt för att ha bidragit med musik i världsklass i form av The Cardigans. Vill man se teater i Jönköping har man mycket att välja på. Länsteatern har egen ensemble, två scener och bred repertoar, från lunchlyrik till helaftonsföreställningar. Många turnerande teatrar besöker också staden, och här finns ett flertal revy- och amatörteatergrupper.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser