Sevärdheter  Kultur  Sevärdheter  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Jönköping, Vätterns pärla

I Jönköping kan man uppleva smålands djupa skogar, många härliga stadsparker och de tre sjöarna Vättern, Rocksjön och Munksjön under en och samma dag.

Jönköping är sjuhundra år gammal, och var till och med den sydligaste staden i Sverige vid gränsen mot Danmark under en kortare period runt 1300 talets början. Det var naturligt att ta vägen igenom staden när man reste från söder och norrut, och här har hittats spår från stenålderns boplatser.

Det finns säkert mer att hitta från ännu längre tillbaks, men mycket är begravt under ytan på Vättern, eftersom vattennivån stigit, och fortfarande stiger, cirka 15 cm per 100 år. På så sätt "begravs" hela tiden Jönköping i viss mån. I dag märker man inte så mycket av det, men fortfarande uppstår problem när Vättern svämmar över.

I Jönköping låg vad som har kallats "Sveriges viktigaste vägmöte", som dessutom var lätt att kontrollera, vilket gjorde platsen till strategiskt idealisk för en stad. Här fanns under lång tid marknadsplatser, och de utvecklades så småningom till ett litet samhälle.

Sedermera uppfördes här en borg i anslutning till samhället, och platsen blev under slutet av 1200-talet ett centrum för många politiska förvecklingar. År 1278 utfärdade så Magnus Ladulås stadsprivilegerna, och Jönköping blev administrativt centrum i Sverige.

Dagens Jönköping är residensstad och administrativt centrum i regionen, med ett rikt utbud av kultur i olika former.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser